Impunător, plin de farmec și istorie… Castelul Sant’Angelo este unul dintre cele mai iubite și vizitate monumente simbolice din Roma.

Nu departe de Piazza San Pietro, pe malul drept al râului Tevere, la capătul podului cu același nume, se află impunătoarea cetate a cărei istorie este profund legată de cea a Orașului Etern.

Castelul Sant’Angelo – Puțină istorie

Castelul Sant’Angelo nu a avut întotdeauna aspectul de astăzi și de-a lungul timpului a suferit mai multe schimbări și și a fost folosit în diferite scopuri.

Dorit de împăratul Hadrian ca propriul său mausoleu funerar, castelul a fost inițial construit de arhitectul Demetriano în jurul anului 125 î.Hr. și finalizat în 139 î.Hr. de Antonino Pio.

Inițial, acesta a fost construit dintr-un cilindru imens acoperit cu tuf și marmură. În centrul se ridica un cilindru mai mic, complet acoperit cu travertin. Deasupra lui era o porțiune de pământ împădurită, înconjurată de numeroase sculpturi. Cea mai impunatoare era cvadriga de bronz condusă de împăratul Hadrian, în rolul de zeul soarelui.

Castelul Sant'Angelo - Roma
Castelul Sant’Angelo – Roma

În 271 î.Hr. prin opera împăratului Aureliano s-a produs transformarea în castel prin adăugarea unui cu deschidere spre Porta di S. Pietro, care a permis legătura cu mormântul apostolului.

În secolul al XI-lea turnul a fost adăugat iar în 1277 a trecut sub proprietatea Vaticanului. Cetatea a devenit o garnizoană inexpugnabilă ( ce nu poate fi cucerită) a Bisericii, cu adăugarea consecventă a apartamentelor papale.

În 1277 așa-numitul „passetto di Borgo” a fost construit de papa Nicolae al III-lea, pentru romani „coridorul”, un pasaj înălțat de 800 de metri care lega zidurile Vaticanului de castel, oferind astfel o cale de evacuare rapidă și sigură.

Papa Alexandru al IV-lea Borgia l-a folosit pentru a vizita închisorile castelului. Restul papilor, inclusiv papa Clement al VII-lea (Giulio de ‘Medici), l-au folosit pentru a scăpa de ocazii dramatice, cum ar fi jaful Romei din 1527.

În anul 2000, cu ocazia jubileului, pasajul a fost repus în funcțiune și astăzi este posibil să-l vizitați cu programare.

 Coridorul lui Borgo  -  Castelul Sant'Angel
Coridorul lui Borgo – Castelul Sant’Angel

Castelul Sant’Angelo – Muzeu

Din 1925, cetatea găzduiește Muzeul Național Castel Sant ‘Angelo, unde se găsesc colecții de artă și istorie, precum și relicve ale armatei italiene.

Muzeul poate fi considerat, în același timp, un monument, o zonă arheologică și un muzeu. Itinerarul expoziției se mândrește cu colecții eterogene de sculpturi, picturi, descoperiri de marmură, arme, mobilier și obiecte de diferite origini.

Curiozitate

Există multe povești și legende care vorbesc despre Castelul Sant’Angelo … în primul rând cea din care a primit numele.

De fapt, ar trebui să știți că în 509 d.Hr. în timp ce la Roma, epidemia de ciumă aducea haos și foamete, Papa Grigorie I, a decis să organizeze o procesiune pentru a implora intervenția divină care aparent s-a manifestat prin apariția strălucitoare a arhanghelului Mihail cu sabia scoasă din teacă. Pe 29 august 590 după acea apariție ciuma dispare.

Din acel moment cetatea a luat numele de Castel Sant’Angelo. Cu toate acestea, statuia îngerului așezată deasupra castelului nu a fost întotdeauna aceeași. De-a lungul secolelor au fost multe lucrări. Astăzi puteți admira statuia din bronz a sculptorului Pierre van Verschaffelt, restaurată între 1983 și 1986.

Statuia Arhanghelului Mihail - Castelul Sant'Angelo
Statuia Arhanghelului Mihail

Dar poveștile despre castel cu siguranță nu se termină aici. La 11 septembrie 1577, Beatrice Cenci, o fată condamnată de actualul Papă Clement al VIII-lea pentru uciderea tatălui, a fost decapitată în piața Ponte Sant’Angelo. Tată care a torturat-o ani de zile.

De atunci sufletul ei a rătăcit fără să găsească pace pentru violența suferită. Mulți sunt cei care jură să vadă fantoma fetei îi fiecare noapte de11 septembrie. Fantoma fetei rătăcind în Piazza și pe podul Sant ‘ Angelo ținându-și în mâini propriul cap tăiat.

Pe lângă biata Beatrice Cenci, umaniștii Platina și Pomponio Leto, filosoful Giordano Bruno, considerați eretici de Biserică și condamnat la moarte pentru teoriile sale revoluționare ,i multi alți italieni au fost ținuți prizonieri în celulele Castelului Sant’Angelo.

Singura excepție este Benvenuto Cellini, un aurar și sculptor, despre care se spune că a reușit să scape din închisori coborându-se cu o frânghie prin compartimentul latrinei externe.

Tosca lui Puccini

Tosca lui Puccini se află în Castelul Sant’Angelo

Multe opere de literatură, cinema și teatru au avut loc la Castelul Sant’Angelo. Printre aceștia faimoșii Angeli e demoni di Dan Brown, dar mai presus de toate ultimul act dramatic din Tosca a lui Giacomo Puccini, în timpul căruia protagonistul disperat și pe fugă se aruncă din castel.

Cam atât despre Castelul Sant’Angelo dar sunt sigur că te-a cucerit deja prin atmosfera sa magică. Un simbol absolut al Romei, un loc în care istoria se suprapune cu legenda, o oprire de neuitat în timpul vizitei tale în Orașul Etern.

Spune-mi experiența ta și, ca întotdeauna, scrieți comentariile în caseta din partea de jos. Orice sugestie este binevenită!

Ce am gasit la Gradina Zoologica din ROMA! Seamana cu ROMANIA!?

INFORMAȚII UTILE

Castelul Sant’Angelo – Muzeul Național

CUM SĂ AJUNGEȚI
Din Roma: linia de metrou A: stația Lepanto sau stația Ottaviano (San Pietro) | Autobuz: liniile 62, 23, 271, 982, 280 (stația Piazza Pia); linia 40 (terminalul Piazza Pia); linia 34 (prin stația di Porta Castello); liniile 49, 87, 926, 990 (capătul Piazza Cavour – via Crescenzio oprire); liniile 64, 46 (stația Santo Spirito).

PROGRAM
Marți – Duminică: 9.00 / 19.30
Luni închis. Muzeul este închis în 25 decembrie și 1 ianuarie.

* Casa de bilete se închide la 18:30
* Pentru mai multe informații, consultați site-ul oficial.

PREȚURI
Complet: 7,00 EUR
Redus: 3,50 € * Cetățeni UE între 18 și 25 de ani
* Intrarea este gratuită în prima duminică a lunii
* Intrarea este gratuită pentru sub 18 ani și studenți
* Intrarea este gratuită și pentru alte categorii. Pentru mai multe detalii, consultați site-ul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *