Nu există nicio îndoială: Bazilica Sfântul Petru este de departe cea mai mare biserică din lume.

Bazilica Sf. Petru este pur și simplu imensă! Câteva numere?

  • 130 de metri înălțime,
  • 190 de metri lungime ,
  • o suprafață totală de peste 22.000 de metri pătrați ,
  • în structura pot intra aproximativ 20.000 de oameni,
  • 45 de altare,
  • 11 capele,
  • scaunul magnific al papalității, de pe balconul căruia Papa Francisc în fiecare duminică dimineață binecuvântează credincioșii.

Este pe bună dreptate considerată mama tuturor bisericilor și pe lângă toate astea în interior sunt întâlnite unele dintre cele mai importante opere de artă din lume.

Bazilica Sfântul Petru – văzută de afară

Fațada Bazilicii, ridicată de Carlo Maderno în 1607-1614 este precedată de o scară cu trei niveluri construită de Gian Lorenzo Bernini, cu statuile colosale ale Sf. Pavel și Sf. Petru de ambele părți.

O serie de coloane susțin cornișa pe care este sculptat numele Papei Paul al V-lea, în timp ce în partea de jos este porticul central cu două arcuri la capete pe care se deschid nouă balcoane.

Din cea centrală, cea mai mare, numită Loggia delle Benedizioni, Papa are grijă să ofere binecuvântări solemne credincioșilor adunați în piață și din care se anunță alegerea noului pontif.

În vârful mansardei mari se află cele 13 statui ale Mântuitorului, ale Baptistului și ale apostolilor, cu excepția Sfântului Petru și a celor două ceasuri mari de la capete.

Bazilica Sfântul Petru - noaptea
Bazilica Sfântul Petru

În portic, format din cinci intrări, se află statuia ecvestră a lui Constantin (pe partea dreaptă) și statuia ecvestră a lui Carol cel Mare în stânga.

Faimoasa Ușă Sfântă, pe de altă parte, care este deschisă doar în anii jubiliarului, este ultima din dreapta și este împodobită cu scene din Vechiul și Noul Testament.

Cupola

Cu peste 133 de metri înălțime, 41,50 în diametru și 537 de trepte de la baza clădirii până la felinar, cupola este însăși emblema bazilicii și unul dintre simbolurile Romei.

Proiectată de Michelangelo Buonarroti la sfârșitul anului 1546, sub pontificarea lui Paul al III-lea Farnese, a fost construită de Giacomo Della Porta, care urmând proiectele lui Michelangelo, a finalizat lucrarea în doar doi ani datorită ajutorului a peste 800 de oameni.

Cupola - Bazilica Sfântul Petru
Cupola

Ulterior, în timpul pontificatului lui Clement VIII, construcția felinarului a fost finalizată și cupola a fost acoperită cu plăci de plumb. În 18 noiembrie 1593, marea sferă din bronz aurit, opera lui Sebastiano Torrigiani, a fost plasată pe felinar.

Dacă nu ați făcut-o niciodată, ar trebui să urcați cu siguranță pe cupolă! Așa vă bucurați de o imagine de ansamblu fantastică asupra Romei. O sa vedeți Piața Sf. Petru, Castelul Sant’Angelo și râul Tibru (Tevere, în italiană).

133 metri înălțime și 551 trepte!

Dar nu vă faceți griji, pentru leneși există un lift confortabil care face totul mai ușor … sau aproape!

Bazilica Sfântul Petru: Să aruncam o privire în interior

Construcția bazilicii a început în timpul pontificatului Papei Iulius al II-lea în 1506 și s-a încheiat în 1602 sub Papa Paul V. Puțini oameni știu că noua biserică era de fapt amplasată pe o clădire preexistentă ridicată în secolul al IV-lea de împăratul Constantin, în punctul în care se afla Circul lui Nero, același loc în care Sfântul Petru ar fi fost răstignit și îngropat.

Trecând magnificul naos principal al bisericii, ajungeți la faimosul Baldacchino di San Pietro, o structură arhitecturală monumentală construită de Bernini în secolul al XVII-lea în interiorul altarului principal, pentru a marca locul în care se afla Mormântul Sfântului Petru.

Bronzul folosit pentru cele patru coloane ale baldachinului a fost luat din Panteon, un alt mare monument al Orașului Etern ce arată ambiția Papei Urban al VIII-lea cel care a comandat lucrarea.

În prima capelă, aflată pe culoarul drept, se află faimoasa Pietà de Michelangelo. O operă de artă universală pe care artistul a creat-o când era încă foarte tânăr, sculptând-o dintr-un singur bloc de marmură de Carrara.

Lucrarea este acum protejată de un perete special din sticlă antiglonț, care a devenit necesar după atacul vandalic din 1972.

Pietà lui Michelangelo este o capodoperă absolută.

Admirând statuia, nu se poate să nu remarcăm naturalitatea extraordinară a corpurilor sculptate de Buonarroti. Aproape că vrei să le atingi cu mâna, par atât de reale.

Chipul lui Iisus este abandonat în brațele Fecioarei Maria, dar în același timp este senin, a vrut să sublinieze că, cu jertfa sa, Hristos a reunit omul cu Dumnezeu.

Mișcarea mâinii stângi a Fecioarei este emblematică. Maria parcă ne-ar invita să reflectăm asupra importanței gestului divin.

Pietà lui Michelangelo - Bazilica Sfântul Petru
Pietà lui Michelangelo

Minunile din Bazilica Sf. Petru cu siguranță nu se termină aici! Am vrut să vă ofer câteva amănute despre ceea ce veți găsi în timpul vizitei dvs.

De fapt, Bazilica Sf. Petru, pe lângă faptul că este o mare operă de artă în sine, este și un mare muzeu.

Este suficient să ne gândim că în mai bine de un secol au existat arhitecți precum:

Bramante, Rafael, Antonio da Sangallo il Giovane, Peruzzi, Michelangelo, Giacomo della Porta și Maderno.

Vezi si: Ce sa vezi la Roma: 10 locuri pe care trebuie să le vizitezi

În interiorul bazilicii există o cantitate nedescrisă de capodopere pe lângă cele deja menționate:

  • statuia de bronz a Sfântului Petru,
  • mormântul lui Leon al XI-lea,
  • monumentul lui Pius al VII-lea,
  • mormântul lui Alexandru al VII-lea,
  • peșterile Vaticanului de la nivelurile inferioare în care se află Mormântul lui Paul al II-lea,
  • camerele octogonale,
  • organe și multe alte statui de marmură ale sfinților și personajelor ilustre.

Spuneți-mi experiența dvs. dacă ați vizitat Bazilica, scrieți un comentariu și, dacă v-a plăcut, împărtășiți acest articol prietenilor dvs.!

Iata câte locuri poți vizita în Roma, într-o singură zi, pe Gratis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *