Un barbat din Vrancea a copiat la Xerox bancnote de 200 lei, le-a colorat cu carioca si s-a dus sa-si faca piata

Un bărbat de 50 de ani din judeţul Vrancea este cercetat pentru fals de monedă şi tentativă de uz de fals după ce a încercat să achite cumpărăturile făcute la tîrgul din Dumbrăveni cu bani falşi.

Bărbatul a fost ridicat de jandarmi şi dat pe mâna Poliţiei, după ce a încercat să cumpere brânză din târgul de la Dumbrăveni, conform News.ro

Vrânceanul a fost reperat de jandarmi în momentul în care încerca să cumpere alimente din târgul Dumbrăveni cu bancnote de 200 de lei contrafăcute.

Când şi-a dat seama că jandarmii l-au observat, bărbatul a aruncat pe jos 9 bancnote de 200 lei. Întrebat despre provenienţa banilor, vrânceanul le-a dezvăluit jandarmilor că în

urmă cu o lună a făcut mai multe copii xerox după o bancnotă de 200 lei venindu-i ideea de a merge la piaţă la Dumbrăveni pentru a face cumpărături.

”O patrulă din Cadrul Jandarmeriei Vrancea, in timp ce desfăşura activităţi specifice pe raza com.

Dumbrăveni, a fost sesizată de către o persoana cu privire la faptul că, un bărbat de aproximativ 50 de ani încearcă să cumpere produse alimentare din târgul Dumbrăveni cu bancnote de 200 lei ce par a fi contrafăcute.

În momentul interceptării persoana a aruncat pe jos 9 bancnote de 200 lei. Fiind întrebat de provenienţa celor 9 bancnote de 200 lei acesta a declarat faptul că ”în urmă cu o lună a

făcut mai multe copii xerox după o bancnotă de 200 lei venindu-i ideea de a veni la piaţă la Dumbrăveni pentru a face cumpărături cu acestea”.

Bunurile descoperite asupra persoanei au fost ridicate pentru continuarea verificărilor şi întocmirea actelor de sesizare”, susţin reprezentanţii Jandarmeriei Vrancea.

Jaf la Banca Raiffeisen: 32 de bancomate, golite într-o singură noapte de 3,8 milioane de lei!

Procurorii DIICOT  încearcă să identifice membrii unei reţele de crimă organizată care, printr-o metodă informatică sofisticată, ar fi reuşit să sustragă într-o singură noapte 3,8 milioane de lei de la 32 de bancomate Raiffeisen din România.

Membrii reţelei au pus mâna pe cele 3,8 milioane de lei de la 32 de bancomate Raiffeisen din Iaşi, Bucureşti, Suceava,  Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Oraştie şi Crevedia, susţin procurorii DIICOT.

Întreaga sumă ar fi fost extrasă într-o singură noapte, după ce membrii reţelei au reuşit să controleze programul informatic al băncii.

Hackerii au compromis sistemul informatic după ce au trimis un e-mail către bancă, în care se pretindea că expeditorul ar fi Banca Centrală Europeană.

”Emailul conţinea un fişier RTF în ataşament, fişier care exploata o vulnerabilitate a aplicaţiei informatice Microsoft Word şi care avea instalat un program maliţios denumit Cobalt Strike”, se arată într-unul dintre rapoartele interne ale băncii.

Astfel, hackerii, cel mai probabil originari din Rusia, bănuiesc anchetatorii, au reuşit să comande toate bancomatele băncii româneşti.

Lovitura s-a dat în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, atunci când din 32 de bancomate din ţară au început să iasă bani.

„Retragerile financiare neautorizate au avut loc simultan la un număr de 32 de ATM-uri bancare, în noaptea de 03/04.09.2016, în intervalul orar preponderent 17:38 – 19:44 şi 21:50 – 00:29,

iar majoritatea persoanelor care au preluat numerarul eliberat de bancomate erau – aşa cum s-a arătat anterior – echipate cu rucsacuri şi articole de vestimentaţie care să le asigure anonimatul (şepci şi ochelari de soare). T

oate aceste persoane care au preluat numerarul eliberat de bancomate au fost coordonate – fie de la centrul de comanda al grupării, fie prin alţi membri ai grupului – cu privire la

locaţiile unde se află ATM-urile bancare ce urmau a fi folosite pentru a elibera folosul infracţional al fraudei informatice, confirmând participanţilor care îi coordonau prezenţa la

ATM şi păstrând legătura permanentă cu aceştia prin aplicaţiile de comunicare prin internet (de tipul Viber), pe tot parcursul operaţiunilor frauduloase de eliberare de numerar de către ATM”, menţionează procurorii DIICOT într-un document oficial, potrivit sursei citate.

Un singur complice, pe nume Dimitrii Cvasov, a fost prins, la Iaşi, la scurt timp după ce extrăsese 80.000 de lei de la un bancomat din oraş.

El a fost arestat, iar anchetatorii încearcă acum să afle cine sunt şefii grupării, cum pot fi aceştia prinşi şi dacă mai pot recupera sumele de bani care au dispărut.

Oficialii Raiffeisen n-au răspuns solicitării publicaţiei citate de a comenta acest eveniment.

DISTRIBUIȚI