TOŢI ROMÂNII vor trece prin asta în câteva zile! E OBLIGATORIU să PLĂTEŞTI

Multe dintre produsele alimentare de bază s-au scumpit semnificativ, de pildă, faţă de luna martie a anului trecut.

Acum 6 luni, un cofrag cu 10 ouă ecologice costa 12 lei şi 60 de bani. Astăzi, costă 18 lei. După criza ouălor din toamnă, preţul a continuat să crească galopant. O spun preţurile de la raft.

Un pachet de unt de masă costa în toamnă 5 lei şi 99 de bani, iar astăzi se vinde cu 8 lei şi 50 de bani. Şi pâinea e mai scumpă, iar preţuri mai mari sunt şi la făină, zahăr sau bulion.

În marile magazine, cumpărătorii spun că la casă se vede cel mai bine diferenţa. Dau mai mulţi bani pe aceleaşi produse pe care le aveau în coş şi acum câteva luni.

Este doar începutul, avertizează reprezentanţii patronilor din industria alimentară. Carnea de pasăre, cea de porc şi roşiile din import se vor scumpi curând.

„Avem scumpirea la gaz, la energie electrică, au început încă din septembrie, cursul euro! Transportul iarăşi s-a scumpit, avem acciza, avem rovineta care s-a scumpit!

Ele au crescut undeva la 20-25% în toamnă, iar acum în ultimele 3 luni încă 10%, deci în total ar fi cam un 35% din septembrie până acum!”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedinte patronat alimentar.

Cel mai mult vor crește prețurile la produsele alimentare

Primăvara vine la pachet cu preţuri mai mari la alimentele de bază, iar unele produse costă şi cu 30 la sută mai mult decât în toamnă.

De vină sunt inflaţia, cursul valutar şi scumpirea carburanţilor, susţin economiştii, care ne atenţionează că, în curând, mai vine un val de scumpiri.

Multe dintre produsele alimentare de bază s-au scumpit semnificativ, de pildă, față de luna octombrie a anului trecut.

Acum 6 luni, un cofrag cu 10 ouă ecologice costa 12 lei și 60 de bani. Astăzi, costă 18 lei. După criza ouălelor din toamnă, prețul a continuat să crească galopant. O spun prețurile de la raft.

În marile magazine, cumpărătorii spun că la casă se vede cel mai bine diferența. Dau mai mulți bani pe aceleași produse pe care le aveau în coș și acum câteva luni.

Este doar începutul, avertizează reprezentanții patronilor din industria alimentară. Întotdeauna, comercianții măresc prețurile înaintea sărbătorilor.

Salariile romanilor scad, preturile cresc si mai mult. Ce scumpiri ne asteapta in urmatoarele 3 luni

Pana in luna aprilie, am putea avea parte de noi cresteri de preturi – am putea plati cu pana la 10% in plus pentru alimente si cu peste 7% mai mult pentru carburanti, sustin reprezentantii companiilor din Romania.

In plus, intreprinzatori chestionati de Institutul National de Statistica (INS) au apreciat ca pana in luna martie preturile din comertul cu amanuntul vor continua sa creasca.

Noile cresteri de preturi se adauga celor inregistrate pe tot parcursul anului 2017, care au dus rata inflatiei la nivelul record si ne vor afecta pe fiecare dintre noi,

dar mai ales pe cei care, incepand cu luna ianuarie a acestui an, au primit salarii mai mici, ca urmare a modificarilor fiscale.

Iata doar cateva dintre scumpirile care ne asteapta in perioada urmatoare:

Carburanti mai scumpi cu peste 7%

Carburantii s-au scumpit continuu incepand cu toamna lui 2017. La finele lunii ianuarie, romanii plateau cu peste 10% mai mult pentru un litru de combustibil, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Privati din Romania, Adrian Perju, sustine ca majorarile de pret vor continua si vor fi accentuate.

„Dupa estimarile mele, pretul mediu al carburantilor va ajunge pana la Paste (8 aprilie – n.red.) la 5,7 lei – 5,8 lei pe litru (in conditiile in care acum pretul este de circa 5,46 lei/litru, cresterea ar fi de peste 7%).

E o crestere mare, nu incape indoiala, in conditiile in care preturile combustibililor s-au majorat deja cu pana la 15 bani pe litru fata de luna octombrie a anului trecut.

Eu cred ca pretul carburantilor ar trebui sa varieze in functie de valoarea barilului de petrol si raportul leu-dolar.

Dar parerea mea este ca si statul are un amestec in aceste scumpiri. Doar statul este principalul beneficiar al majorarii de pret a carburantilor, in conditiile in care el incaseaza mai multi bani din accize”, a precizat Adrian Perju.

⬇Citește articolul pe pagina următoare⬇

DISTRIBUIȚI