Și-a lăsat copilul să se joace cu telefonul mobil zile la rând. La un moment dat, mama a observat ceva ciudat. Medicii s-au speriat. Uite de pățise micuțul

Se știe că folosirea în exces a telefonului mobil poate provoca anumite probleme tuturor utilizatorilor: aceștia riscă să devină mai nervoși,

pot avea probleme cu vederea ori pot suferi de afecțiuni mult mai grave. La copii consecințele sunt mult mai îngrijorătoare.

Dacă ești părinte trebuie să știi că atunci când copilul tău se joacă pe un smartphone 30 de minute pe zi, acesta riscă să aibă întârzieri în dezvoltarea limbajului.

Acestea sunt concluziile stabilite de un grup de medici din Canada, prezentate în cadrul unui congres anual al Societății de Pediatrie.

La studiu au participat 900 de copii, utilizatori ai telefonului mobil, cu vârste cuprinse între șase luni și doi ani. Aproximativ jumătate din numărul acestora au prezentat tulburări în comunicare.

Tot ce poți face pentru a preveni asemenea consecințe este să îți faci timp mai mult pentru a stabili o bună comunicare cu copilul tău.

Alocatii 2018! Ce copii nu mai beneficiaza de alocatie de la stat. Cati bani vor primi restul

Copiii si tinerii din Romania, de pana in 18 ani sau peste (in anumite cazuri) au dreptul la alocatia lunara din partea statului.

Valoarea sumei nu a fost modificata in 2017, astfel ca anul acesta se vor primi aceiasi bani.

Beneficiaza de alocatie de stat si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.

In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.

Si in 2018, alocatia pentru copii isi pastreaza valoarea din anul anterior. Cuantumul alocatiei se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta (ISR), care este in prezent de 500 de lei, astfel:

0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii in varsta de pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu handicap).

Aceasta se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de legislatia in vigoare; 0,168 ISR (84 de lei)

pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani; 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani, informeaza a1.ro

Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, cu modificarile si completarile realizate anterior lunii iunie 2015, a prevazut ca, pentru copiii in varsta de pana la 2 ani,

respectiv 3 ani in cazul copilului care este incadrat intr-un grad de handicap, alocatia de stat se acorda in cuantum de 200 lei/luna/copil.

Incepand din iunie 2015, conform Legii nr.125/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative,

cuantumul alocatiei pentru copiii care nu au un handicap si au varsta mai mare de 2 ani a devenit 84 lei, iar cuantumul alocatiei de stat pentru copilul incadrat intr-un grad de handicap a devenit 200 lei.

Alocatiile de stat pentru copii platite in noiembrie 2017 au totalizat 351,87 milioane de lei, suma medie fiind de 96,81 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).

 

DISTRIBUIȚI