Secretul care face friptura mai frageda. Fa asta de fiecare data cand gatesti

Chiar daca se gateste usor, friptura are secretele sale. Iata ce sa faci daca vrei ca preparatul sa fie intocmai precum cel de la restaurant.

Carnea de vita

Friptura de vita este absolut delicioasa, numai daca stii cum sa o prepari corect. Poti gresi foarte usor atunci cand faci friptura de vita. Acest tip de carne rosie este mai tare, de aceea trebuie sa cunosti cateva trucuri simple menite sa transforme friptura intr-una foarte frageda si cat se poate de delicioasa. in primul rand, carnea de vita isi pastreaza savoarea daca este gatita mediu sau in sange, dar devine mai tare daca este gatita prea mult timp. Iata o metoda care te va ajuta sa prepari o friptura de vita frageda, potrivit steamykitchen.com:

Foloseste bucati de carne pentru friptura, de grosime medie.

Presara bucatile de carne cu multa sare de mare grunjoasa, pe ambele parti.

Lasa carnea sa stea astfel timp de o ora, la temperatura camerei, apoi clateste-o cu apa rece si usuc-o foarte bine cu servetele de bucatarie.

Pune o tigaie din fonta pe foc si las-o sa se incinga bine. Cand s-a incins, pune putin ulei si adauga bucatile de carne. Lasa carnea timp de trei minute pentru fiecare parte. intoarce-o o singura data.

Scoate carnea din tigaie si las-o pe farfurie cateva minute, timp in care isi va dezvolta mai bine aroma.

Carnea de porc

Cea mai simpla metoda de a obtine o friptura de porc foarte frageda este aceea de a marina carnea inainte de preparare. Nu numai ca va ajuta la fragezire, dar prin marinare vei putea sa-i oferi o gama larga de arome. Uleiul de masline, usturoiul, sosul de soia sau ghimbirul ofera o aroma deosebita fripturii de porc. Amesteca ingredientele, asaza carnea de porc intr-o punga rezistenta resigilabila si toarna peste ea amestecul obtinut. Lasa carnea la frigider timp de patru ore sau peste noapte. Carnea marinata se va gati mult mai usor, va avea o aroma delicioasa si va fi foarte frageda.

De asemenea, poti obtine o friptura de porc frageda si fara marinare. Secretul este ii acorzi timp si sa nu te grabesti. Daca vei gati carnea de porc prea repede sau la o temperatura prea mare, se va usca si fibrele se vor intari. La cuptor, ar trebui sa lasi carnea de porc timp de 40 de minute pentru fiecare kilogram de carne, la o temperatura de 160 de grade Celsius.

Durata de preparare variaza in functie de grosimea bucatii de carne. Dupa ce carnea de porc s-a facut, scoate-o din cuptor si las-o timp de 15 minute pe un platou pentru servit inainte de a o taia, potrivit oureverydaylife.com.

Carnea de miel

Carnea de miel este adesea evitata, din cauza conceptiei gresite ca este dificil de gatit. Dar daca stii metoda potrivita, vei obtine o friptura de miel absolut delicioasa si foarte frageda. Pentru prepararea la cuptor, asezoneaza carnea cu aromele tale preferate. Rozmarinul, zeama de lamaie, mustarul sau usturoiul se potrivesc perfect cu carnea de miel.

Carnea trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a fi gatita. Asaza carnea intr-o tava si pune-o in cuptorul incins. Las-o timp de 20 de minute la temperatura mare (aproximativ 230 C) pentru ca sucurile din carne sa fie blocate in interior, iar friptura sa devina frageda. Redu temperatura cuptorului la 160 grade Celsius si lasa carnea pana cand este facuta. Un termometru pentru friptura te va ajuta foarte mult sa afli cand carnea este facuta asa cum iti doresti. Carnea de miel gatita „rear” sau „in sange” este gata cand temperatura interna a fripturii este de 58 de grade Celsius, iar gatita mediu are o temperatura interna de 65 de grade Celsius, potrivit americanlamb.com. Dupa ce scoti friptura din cuptor, las-o pe un platou timp de cateva minute inainte de a o taia.

Carnea de pasare

Carnea de pui din comert este foarte frageda si se prepara rapid. Dar acest lucru nu este valabil si in ceea ce priveste carnea de curcan, rata sau gasca. O regula esentiala pentru toate tipurile de carne de pasare este de a lasa carnea la temperatura camerei inainte de a o gati. Daca pui carnea rece, direct din frigider, in tigaie sau in tava de cuptor, temperatura va provoca uscarea si pierderea sucurilor din interior, iar friptura va fi uscata.