PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Vine primăvara, temperaturile cresc semnificativ în toate regiunile

ANM a actualizat prognoza pentru următoarele zece zile. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

În prima săptămână a intervalului de prognoză procesul de încălzire a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate decât cele normale.

Astfel, media maximelor va crește de la valori de 3 grade în primele zile, spre 15…16 grade în zilele de 11 și 12 martie, iar cea a minimelor de la valori medii de -8…-7 grade în data de

6 martie spre aproximativ 5 grade în data de 12 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului.

A doua săptămână debutează cu o scădere ușoară a temperaturilor maxime spre medii de 12 grade, pe 14 martie, respectiv o scădere spre aproximativ 3 grade a valorilor medii nocturne, la aceeași dată.

Ulterior, până pe 18 martie, vremea se va încălzi din nou, astfel încât maximele vor crește iar spre valori medii de 15…16 grade, iar minimele spre 4 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în intervalul 06 – 08 martie și, din nou, în intervalul 11 – 15 martie.

TRANSILVANIA

Vremea se va încălzi accentuat în prima săptămână a intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va crește de la 5 la 14 grade în acest interval, iar

cea a valorilor termice nocturne, de aproximativ -11 grade la început, va atinge 0 grade între 7 și 10 martie, și chiar 3…4 grade pe 11 și 12 martie.

În a doua săptămână a intervalului de prognoză se vor resimți ușoare variații termice de la o zi la alta, dar, per ansamblu, maximele diurne se vor situa între 12 și 16 grade, iar minimele nocturne vor fi curpinse între 0 și 2 grade, în medie.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată, dar în jurul datei de 13 martie acestea se vor semnala pe arii extinse și vor fi mai importante cantitativ.

MOLDOVA

Vremea rece, geroasă dimineața la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire, urmând ca în data de 11 martie mediile maximelor și minimelor să se situeze peste normele perioadei.

Astfel, media maximelor va crește de la 0…1 grad pe 6 martie spre aproximativ 12 grade în zilele de 11 și 12 martie, iar minimele de la -14 grade în prima zi a intervalului spre 3…4 grade în datele de 11 și 12 martie.

Ulterior zilei de 12 martie, până la mijlocul celei de-a doua săptămâni se întrevede o ușoară scădere a temperaturilor medii maxime și minime, pentru ca după această dată (14 martie) și până spre sfârșitul intervalului tendința acestora să fie de creștere ușoară de la o zi la alta.

Astfel maximele vor scădea de la valori medii de 12 grade spre 10…11 grade în 14 martie, apoi vor crește spre 13…14 grade în data de 18 martie.

Media minimelor va scădea de la valori de 3…4 grade la începutul celei de-a doua săptămâni spre valori în jurul a 1 grad în data de 15 martie, apoi vor crește spre valori în jurul a 3 grade în 18 martie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în data de 6 martie, apoi în perioada 11 – 15 martie.

OLTENIA

În intervalul 06 – 12 martie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind caldă pentru această perioadă a anului.

Astfel, maximele vor crește, în medie regională, de la valori de 2…3 grade în primele zile, spre 16…17 grade în data de 12 martie,

iar temperaturile minime, de la -5 grade la început, vor atinge 5…6 grade la sfârșitul primei săptămâni de prognoză.

În perioada 13 – 15 martie vremea se va răci ușor, media maximelor situându-se în jurul a 14 grade, iar cea a minimelor coborând spre 3 grade.

Apoi, între 16 și 18 martie, valorile termice vor crește din nou și vor caracteriza o vreme caldă pentru acestă perioadă, urmând a se situa în jurul a 17 grade ziua și 4 grade noaptea, în medie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în perioada 6- 9 martie, apoi între 11- 14 martie.

DISTRIBUIȚI