Privește cum se produce mâncarea de la McDonald’s direct din fabrică. Vei mai mânca așa ceva pe viitor?

Privește cum se produce mâncarea de la McDonald’s direct din fabrică. Vei mai mânca așa ceva pe viitor?

Poftiti la un hamburger de la McDonalds? Poate ca daca ati sti cu adevarat ce contine un astfel de sandvici nu va veti mai apropia nicioadata de celebrul lant de fast-food.

Michael Pollan, autorul bestseller-ului “Dilema Omnivorului” are un citat celebru: “Nu manca ceea ce strabunica ta nu ar recunoaste ca fiind mancare”. Are rost sa ne mai intrebam daca strabunicii nostri ar recunoaste un hamburger aburind de la McDonalds ca fiind mancare. O sa fac un experiment simplu, pe baza informatiilor culese de Collective Evolution despre ingredientele dintr-un hamburger McDonalds.

Nu o sa incerc sa enumar numarul de E-uri dintr-un hamburger pentru ca nu le voi sti cu siguranta pe toate. Probabil ca dupa retetele gigantului fast-food, lista E-urilor a sporit simtitor si chimistii au trebui sa inventeze noi denumiri. O sa marchez cu rosu doar ingredientele care nu sunt naturale intr-un hamburger de la McDonalds si pe care nici macar parintii nostri nu le-ar recunoaste si accepta ca mancare.

Poate vi se va parea surprinzator, dar cea mai putin naturala parte a unui hamburger McDonalds este chifla, nu carnea sau sosul.

Ingredientele unui sandvici tip hamburger

Chifla pufoasa: faina alba (1) imbogatita cu niacina (vitamina B3), fier, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2) si acid folic, sirop de porumb bogat in fructoza (2) – celebrul High Fructose Corn Syrup, zahar, drojdie, ulei de soia sau de rapita, gluten din grau, sulfat de calciu, carbonat de calciu, sulfat de amoniu (5), clorura de amoniu, “balsam” pentru coca ce poate contine una sau mai multe substante chimice (Sodium Stearoyl Lactylate, DATEM, acid ascorbic, azodicarbonamida (3), mono si digliceride ale acizilor grasi, monogliceride ethoxylate, fosfat de monocalciu, enzime, guma de guar, peroxid de calciu, acid sorbic, propionat de calciu sau propionat de sodiu si lecitina de soia.

(1) In procesul de inalbire al fainii, industria alimentara trateaza graul, ducand la formarea unei substante chimice denumite aloxan. Aceasta este un produs derivat al acidului uric si este folosit in experimente pentru a induce diabetul organismelor sanatoase.

(2) Siropul de porumb bogat in fructoza este acuzat pentru epidemia de obezitate si cresterea numarului de diabetici in Statele Unite. Mai mult, el este contaminat de obicei cu mercur.

(3) Azodicarbonamida poarta si numele de scena de “pasta roz”, intrucat este adaugata in carnea procesata din industria fast-food, dar si pentru albirea fainii si in industria textila. Substanta este folosita ca agent de inalbire in producerea plasticului spuma. In Europa este interzisa, deci teoretic ar trebui sa lipseasca din orice hamburger comercializat in UE.

(4) Acidul sorbic este un puternic iritant, in cantitati mari avand potentialul sa provoace leziuni severe ale ochilor, pielii si sistemului respirator.

(5) Sulfatul de amoniu este un produs secundar al procesului de prelucrare a fibrelor sintetice si otelului. Pana de curand, sulfatul de amoniu a fost cea mai ieftina sursa de nitrogen pentru ingrasaminte.

Sa trecem acum la branza Cheddar din cheeseburger-ul de la McDonalds.

Branza Cheddar: lapte, crema de lapte, culturi de branza, citrat de sodiu, acid citric, fosfat de sodiu, acid sorbic, acid lactic, acid acetic, enzime, pirofosfat de sodiu, arome naturale, colorant, lecitina de soia, sare

Ketchup-ul din hamburger: concentrat de rosii, otet distilat, sirop de glucoza bogat in fructoza, arome naturale, sare

Castravetii murati: castraveti, otet distilat, clorura de calciu, sorbat de potasiu, aluminiu, arome naturale, polisorbat 80, colorant din turmeric, sare

Mustarul din hamburger: Otet distilat, seminte de mustar, sare, turmeric, paprika, extract de condimente, apa

Restul ingredientelor, adica rondelele de ceapa si vita, ar fi naturale. McDonalds precizeaza ca felia de carne din hamburger este 100% naturala, fara potentiatori, coloranti sau afanatori, ci doar cu sare si piper. Totusi, nu precizeaza cum sunt crescute vitele si cu ce sunt hranite animalele care sfarsesc prin a ajunge in diferitele sandviciuri de tip hamburger.

sursa: nutritie.bio