POMANA PORCULUI reţetă. Aşa prepari cea mai deliciosă pomană a porcului!

Dupa o lunga perioada de abtinere de la retetele cu carne, cei care tin la traditie se delecteaza la masa de Craciun cu un preparat delicios: pomana porcului. Dupa cum probabil stii, nimic nu ramane nefolosit dupa taierea porcului, iar aceasta mancare este una dintre cele mai gustoase din perioada sarbatorilor de iarna.

Iata reteta pentru pomana porcului!

La tara, unde acest preparat este nelipsit de la masa de Craciun, oamenii sunt obisnuiti cu mancarurile bogate in grasimi. Pomana porcului are multe variante de preparare, esential fiind insa faptul ca se foloseste exclusiv carne de porc. Poti alege ceafa, pulpa sau pieptul animalului, in functie de preferintele personale. Pentru un plus de gust, poti adauga carnati de casa (tot din carne de porc, desigur).

Ingrediente:

– 1 kg de carne de porc la alegere, de preferat mai grasa;

– 500 gr de carnati de casa (optional);

– 2-3 frunze de dafin;

– 2-3 catei de usturoi;

– 50 ml de ulei sau 3 linguri de untura;

– condimente.

Mod de preparare:

1. Se taie carnea in bucatele potrivite ca marime, dupa ce este spalata bine, apoi se prajeste 5 minute in ulei, pana cand isi schimba culoarea.

2. Se condimenteaza dupa gust, se adauga usturoiul taiat mare, frunzele de dafin si apa peste carne si se lasa la fiert cu capac pana se patrunde. Daca folosesti si carnati in reteta, acestia se adauga la mancare atunci cand carnea este pe jumatate facuta.

3. Dupa ce carnea este fragezita, se da capacul la o parte si se lasa sa se rumeneasca, circa 15-20 de minute.

Pomana porcului se serveste alaturi de muraturi si de o mamaliga fierbinte. Acest preparat traditional de Craciun este unul dintre cele mai gustoase si mai indragite, insa ai grija la cantitatea pe care o mananci, deoarece s-ar putea sa iti pice greu, mai ales daca ai tinut post.

Sursa: Bucataras