O nouă obligație pentru milioane de români! Dacă nu te conformezi, o să te usture rău la buzunar! Amenzi între 2.000 și 4.000 de lei! Uite ce trebuie să faci să nu te trezești cu amenda acasă:

Obligaţie nouă pentru milioane de români: toţi cei care au centrale pe gaze şi geamuri termopan trebuie să-şi instaleze detectoare de gaze.

Potrivit unui nou ordin dat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei, toate persoanele care au în casă centrală termică

şi montate geamuri termopan vor fi obligate să îşi monteze detectoare de gaz, inofrmează România TV.

De asemenea, există un ordin dat şi de Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă, în 2010, în care se specifică că

detectoarele de gaz trebuie montate în încăperile unde se află centrale termice şi geamuri termopan.

Atunci când este vorba de instalaţiile interioare pentru folosirea gazelor, documentul prevede că, pentru funcţionarea în siguranţă, volumul interior minim al încăperilor trebuie

să fie de 18 mc pentru orice tip de încăpere (mai puţin bucătăriile şi băile) şi de 7,5 mc pentru băi şi bucătării.

Totodată, trebuie să se asigure aerul necesar arderii, ventilarea naturală/mecanică şi evacuarea gazelor de ardere în exterior.

În ceea ce priveşte ferestrele, acestea sunt obligatorii pentru toate încăperile în care sunt montate aparate consumatoare de gaz.

Ferestrele trebuie să fie capabile să cedeze la presiuni de cel puţin 1.180 Pa şi trebuie să aibă o suprafaţă minimă totală de 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în

cazul construcţiilor din beton armat, sau de 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din zidărie.

Totuşi, în situaţia în care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (cum sunt cele termopane sau cele securizate, de exemplu), ordinul

ANRE dispune că este obligatorie montarea detectoarelor de gaze care închid automat conducta de alimentare a aparatelor.

Preţul unui detector de gaze variază în funcţie de producător, însă, în mod obişnuit, un astfel de dispozitiv costă între 100 şi 200 de lei.

Verificările şi reviziile periodice sunt obligatorii

Instalaţiile care folosesc gaze naturale trebuie verificate şi revizuite periodic, potrivit Ordinului ANRE nr. 179/2015, care se aplică de la 1 ianuarie.

Mai precis, verificarea tehnică a instalaţiilor se face fie periodic, o dată la doi ani, fie la cererea cetăţenilor. În ceea ce priveşte revizia tehnică, aceasta se face:

periodic, o dată de la zece ani;

după întreruperea folosirii instalaţiei pentru mai mult de şase luni;

după orice eveniment care ar putea afecta instalaţia;

la cererea cetăţenilor.

În afară de verificările şi reviziile făcute la cerere, celelalte sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii, fiind realizate de către firme autorizate de ANRE. În acest sens, furnizorii de gaze

sunt obligaţi să transmită clienţilor notificări gratuite cu privire la termenele verificărilor şi reviziilor periodice.

Pentru desfăşurarea verificărilor şi reviziilor, clienţii trebuie să prezinte firmelor documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare a gazelor.

Dacă cetăţenii nu deţin documentaţia, aceştia trebuie să ceară o copie de la operatorul de sistem sau de la firma care a executat instalaţia de utilizare.

Dacă documentaţia tehnică nu poate fi găsită sau dacă clienţii o au, dar există neconcordanţe cu datele

deţinute de funizorul de gaze, cetăţenii sunt obligaţi să întocmească unele acte noi, conform ordinului ANRE.

Dacă este vorba de o instalaţie de care se folosesc mai mulţi clienţi, aceştia pot decide efectuarea verificării sau a reviziei în aceeaşi zi.

De asemenea, documentaţia tehnică a instalaţiei comune este necesară, altfel, dacă nu poate fi găsită, trebuie reconstituită.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede, în momentul de faţă, că nerespectarea normelor tehnice

emise de ANRE, de către persoanele fizice, poate fi amendată cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei.

Aşadar, dacă cetăţenii nu-şi instalează detectoare de gaz în încăperile cu geam termopan, de exemplu, aşa cum

dispun normele tehnice aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, reiese că aceştia pot fi sancţionaţi de autorităţi.

CITESTE SI: Au început controalele! S-au dat amenzi uriașe! Stai la casă sau deții un teren? Amenda trece de 500 de euro dacă nu faceți asta de urgență!

Polițiștii locali au strâns peste 10.000 de euro la bugetul local din buzunarele timișorenilor care nu și-au îngrijit terenurile.

Dacă nu tăiați buruienile și nu vă curățați pământul, sunteți pasibili de amenzi maxime de aproape 550 de euro, informeaza tion.ro

Proprietarii de terenuri care nu cosesc vegetația, inclusiv ambrozia, au fost pedepsiți în ultimele două săptămâni de polițiștii locali.

Oamenii legii au rupt 21 de amenzi, în valoare totală de 46.000 de lei, adică puțin peste 10.000 de euro,

unor proprietari de terenuri din zonele Musicescu, Bogdăneștilor, Rebreanu, Dorobanților.

Cei care dețin terenuri sunt obligați de lege să asigure salubrizarea, cosirea bălăriilor, a vegetației ierboase și

lemnoase, precum și colectarea și transportul deșeurilor de pe terenurile virane pe care le dețin.

Amenzile sunt între 1.500 și 2.500 de lei, oamenii legii amenințând cu sancțiuni maxime. Controalele continuă și în perioada următoare.

CITESTE SI: Atenție mare! Un obicei pe care îl fac mulți români este ilegal începând de astăzi! Amenzile sunt foarte mari!

De acum, cine aruncă apa menajeră pe unde îl taie capul este în ilegalitate! O ordonanţă de Guvern prevede că apa în care s-au spălat vase sau rufe trebuie să ajungă neapărat în

canalizare sau într-o fosă septică – neapărat betonată. Legea îi prinde însă nepregătiţi pe români. Mai ales pe cei de la ţară.

Ordonanţa de Guvern a luat-o pe tanti Maria prin surprindere. A apucat deja să sape o groapă, însă nu a pus ciment peste tot, aşa cum prevede legea. De la autorităţi avea alte aşteptări.

Lipsa canalizării nu este o problemă doar la ţară. La câţiva kilometri depărtare, în oraşul Botoşani,

aruncatul apei menajere în natură rămâne singura soluţie. Domnul Huţanu e orăşean de 50 de ani, dar nu a apucat să vadă canalizare pe strada lui.

Omul spune că ar dori să respecte legea, însă lipsa infrastructurii nu-i permite. Intrarea în legalitate l-ar ajuta şi financiar.

Însă şi o fosă septică betonată rămâne un vis pentru românii de la ţară. În acest sat din Buzău, gospodarii îşi fac calcule şi le dă cu minus.

În lipsa posibilităţilor, oamenii îşi văd mai departe de treabă. Aşa că aruncă apa pe unde pot.

DISTRIBUIȚI