O noua LOVITURA pentru fumatorii din Romania. Incepand de astazi, va fi lege

Din data de 10 decembrie, firmele producatoare de tutun nu mai au voie sa produca tigari cu arome sau aditivi, iar pachetele vor contine noi imagini si avertismente.
Conditiile pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a celor conexe se vor modifica maine, odata cu intrarea in vigoare a unui act normativ in acest sens.

Mai exact, firmele nu vor mai avea voie sa produca tigari cu arome sau aditivi speciali, fiindu-le insa permisa vanzarea stocurilor existente pana in mai 2017. Totodata, fumatorii nu vor mai gasi sa cumpere tigari mentolate incepand cu 2019, iar pachetele de tigari vor avea noi mesaje si imagini grafice de avertizare pentru cumparatori.
Actul normativ aplicabil de maine stabileste ingredientele ce vor putea fi utilizate in fabricarea produselor din tutun, precum si nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Astfel, producatorilor de tigari le va fi interzisa, de maine incepand, producerea tigarilor si a tutunului rulat care au o aroma caracteristica, respectiv un miros sau gust diferit de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie.
Producatorii si importatorii produselor din tutun vor avea si alte obligatii de indeplinit, din 10 decembrie.

Mai exact, acestia vor raporta autoritatilor informatii cu privire la ingredientele utilizate in procesul de fabricatie, la emisiile produselor de tutun si date privind volumul vanzarilor de produse de tutun din Romania, pe tip si marca. In plus, producatorii din domeniu vor avea obligatii de raportare extinsa pentru anumiti aditivi continuti in tigarete si tutunul de rulat.

O alta prevedere foarte importanta inclusa in Legea nr. 201/2016 reglementeaza etichetarea produselor din tutun. Concret, aceasta va trebui sa cuprinda un avertisment general — ”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafata laterala –, dar si un mesaj de informare — “Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer”, pe 50% din suprafata laterala. De altfel, aceste avertismente vor trebui tiparite cu respectarea anumitor caracteristici tehnice, precum marimea caracterelor folosite sau pozitionarea mesajului.
Totodata, producatorii produselor din tutun vor avea obligatia afisarii, pe ambele fete ale pachetelor de tigari, in partea superioara, pe 65% din suprafata, a unor avertismente de sanatate, formate din text, poza si numar de telefon la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat.

Scrie un comentariu