Nu mai e nevoie sa lucrezi pana la 65 de ani – Iata cum poti iesi la pensie inainte de varsta legala si ce pensie vei primi daca faci acest lucru

Varsta legala de pensionare in Romania este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Cu toate acestea oricine poate solicita iesirea la pensie anticipata in 2018 daca indeplineste urmatoarea conditie: stagiul complet de cotizare sa fie realizat.

In acest caz, se poate solicita pensie anticipata in 2018 cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei legale de pensionare.

Trebuie sa stiti insa ca pensia primita anticipat nu va fi intreaga, ci va fi diminuata.

Pensie anticipata 2018: Care este valoarea pensiei anticipate

Iata care este procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare:

Punctul de pensie va creste intr-un ritm sustinut pana in anul 2020, potrivit premierului Viorica Dancila.

In cadrul unei emisiuni televizate demnitarul a declarat ca legea pensiilor va fi adoptata in forma finala pana la sfarsitul acestui an.

Viorica Dancila a mai afirmat ca valoarea punctului de pensie va creste treptat, in fiecare an, pana in 2020, astfel:

in acest an punctul de pensie va creste la 1.100 lei;

in 2019 punctul de pensie va creste la 1.265 lei;

in 2020 punctul de pensie va creste la 1.775 lei.

„Pot sa spun ca punctul de pensie va creste in acest an la 1.100, anul urmator, adica in 2019 la 1.265, iar in anul 2020 punctul de pensie va creste la 1.775.

In legea pensiilor, ceea ce am prevazut in programul de guvernare, se va regasi cu siguranta.

„Se lucreaza la legea pensiilor, am discutat cu doamna ministru, dar nu pot sa vorbesc despre o forma finala, sunt mai multe variante,

forma finala va cuprinde tot ce va reiesi si din dezbaterea publica, dar si principiile enuntate anterior”, a declarat premierul Viorica Dancila.

Vești importante pentru pensionari! Noua lege a pensiilor vine cu zeci de schimbări. Peste 5,4 milioane de pensionari sunt vizați de noua lege

Cine are mulți copii, iese la pensie mai repede. Este ideea Ministrului uncii Olguța Vasilescu.

Potrivit proiectului prezentat de ministrul Muncii, mamele cu trei copii se pot pensiona cu șase ani mai devreme, arată B1 TV.

Femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă scăzuta vârstă de pensionare cu șase ani și să benefiecieze de această prevedere.

„Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela că femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârstă redusă de pensionare cu șase ani.

Va spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică?

Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteți siguri că nu va veni cineva care să modifice legislația,

pentru că eu am doi copii și mă gândesc să mai fac un copil tocmai că să beneficiez de această prevedere”, a declarat Ministrul Muncii Olguța Vasilescu.

Ministrul muncii susține că nouă lege a pensiilor ar putea fi adoptată pană la finalul anului.

Ce pensii au Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fosti presedinti ai Romaniei

Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu sunt in prezent pensionari. Acestia primesc pe langa pensia pentru mandatele detinute la Palatul Cotroceni si una pentru activitatea profesionala, scrie capital.ro.

Venitul total de pensionar al lui Traian Basescu ajunge la 8.283 de lei, format din pensia in urma functiilor detinute (2.583 lei) si indemnizatia de fost sef al statului, stabilita prin lege (5.700 lei).

Veniturile fostului presedinte Ion Iliescu sunt mai mari decat cele ale lui Traian Basescu. Pe langa pensia de 3.916 lei lunar, acesta incaseaza indemnizatia pentru functia suprema, de 5.331 de lei. In total, acesta primeste lunar circa 9.200 de lei pe luna.

De asemenea, fostul presedinte Emil Constantinescu realizeaza, prin aplicarea cumului de pensii, venituri totale de circa 8.000 de lei pe luna:

respectiv o pensie lunara de 3.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar si rector al Universitatii Bucuresti, la care se adauga indemnizatia pentru mandatul de la Cotroceni, 5.060 luna.

DISTRIBUIȚI