Nu mai arunca la gunoi cojile de MANDARINE. Iata CUM LE POTI FOLOSI!

Pentru ca sunt de mici dimensiuni, probabil mananci mai multe la o singura masa. Astfel, raman numroase coji pe care ar fi bie sa nu le arunci.

Una dintre intrebuintarile mai putin obisnuite ale cojilor de mandarine este folosirea lor pe post de odorizant de camera. Pe langa ca miroase frumos, tine la distanta insectele.

De asemenea, cojile de mandarine sunt considerate un ingredient esential in prajituri si tarte,

datorita aromei lor foarte puternice, precum si unul dintre cele mai bune alimente din care sa prepari dulceata.

Exista si persoane care o utilizeaza destul de des pentru a prepara ceaiuri sau ca aroma in diferite mancaruri.

In mod exceptional, cojile de mandarine au proprietatea de a scadea nivelul colesterolului din sange.

Studii recente au aratat ca aceste fructe exotice pot preveni aparitia cancerului de ficat si a altor boli grave.

Efectele benefice ale cojilor de mandarine

Coaja de citrice (portocale, lamai, mandarine, clementine etc.) contine foarte multi nutrienti precum vitamina C, riboflavina,

tiamina, niacina, folat, vitaminele B5, B6 si A, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru si seleniu. Aceasta contine si o cantitate mare de antioxidanti precum hesperidina.

Inflamații

– puneți într-un vas, pe foc, 500 ml de apă plată rece, 100 g de coji uscate și 20 g de rădăcină de lemn-dulce (mărunțiți bine ambele ingrediente).

Când apa începe să clocotească, dați focul ceva mai mic, acoperiți vasul și lăsați timp de 30 de minute,

după care strecurați și consumați ceaiul astfel obținut în două reprize, dimineața și seara, timp de 4 zile.

Răceală, gripă

– luați o mână de coji uscate și puneți-o într-un vas cu un litru de apă clocotită. Lăsați să fiarbă timp de 15 minute, după care trageți vasul de pe foc și faceți inhalații timp de 15 minute.

Bronșită

– în 500 ml de apă clocotită puneți 3 linguri de pulbere din coji de mandarine. Acoperiți vasul și lăsați să stea timp de dou ore, după care strecurați, adăugați 2 linguri cu miere de albine și consumați câte jumătate de cană, de 4 orei pe zi, după masă, timp de 5 zile.

La prepararea remediilor se folosește doar coaja mandarinelor nelovite, bine coapte, foarte bine spălate și uscate.

Consumul de citrice si coaja de citrice are efecte benefice in special asupra sistemului cardiovascular, protejeaza organele si tesuturile de radicalii liberi, poate influenta pozitiv glicemia, colesterolul si trigliceridele etc.

Pentru cei cu digestia grea sau cu constipatie consumul cojilor de citrice poate reprezenta o solutie salvatoare.

Prin continutul ridicat de flavonoizi si fitonutrienti cojile de citrice calmeaza durerile si infectiile intestinale.

Efectele pozitive sunt multiple, insa nu trebuie sa exagerati cu consumul citricelor si al cojilor.

Incercati sa diversificati si sa consumati cat mai multe tipuri de fructe. Daca raciti des ori copiii dumneavoastra fac frecvent infectii respiratorii, atunci cresteti consumul de citrice, utilizand si coaja acestora.

ATENTIE!

Una dintre substantele care se regasesc pe coaja citricelor este E230 (bifenil – conservant), pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor.

Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca singerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari, si boli de piele.

De asemenea, E 231 (Ortofenilfenol), conservant de suprafata, poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales la copii. De altfel, cele doua substante au fost interzise in SUA si in Australia.

DISTRIBUIȚI