Marile supermarket-uri nu vor să ȘTII ASTA despre merele pe care le vând. O să te crucești

Dacă vrei mere proaspete, cel mai bine ar fi sa mergi chiar tu si sa le culegi din pom. Doar asa poți fi sigur de originea si “vechimea” fructului. Ce vei vedea în imaginile de mai jos te va face sa te crucești!

In America, merele pe care le cumperi de la supermarket pot fi vândute si la un an de când au fost culese. In Europa perioada este putin mai scurta. Intre trei și sase luni.

Merele sunt culese, spălate bine cu apa, săpun si clor. Ceara naturala de pe fructe este îndepărtata si se aplica un strat de ceara comestibila,

pentru ca fructele sa reziste mai mult, sa fie lucioase si sa para cat mai apetisante. Apoi, un computer le “fotografiază” pentru a se asigura ca toate au forma si mărimea “potrivita”.

Se impart in mai multe categorii, iar cele care nu corespund standardelor sunt aruncate! Imediat se bagă la rece, unde rămân intre sase luni si chiar un an.

In aceste camere frigorifice nu doar temperatura este scăzuta, se controlează pana si nivelul de oxigen, care trebuie sa fie mai mic pentru a preveni îmbătrânirea merelor!!!

In Statele Unite ale Americii, in aceste frigidere in care sunt conservate merele se baga si un gaz care

anihileaza producerea de etilena, responsabila de îmbătrânirea merelor si stricarea lor. Substanta se numeste SmartFresh si, se pare, a fost aprobata si in Europa.

Merele arata la fel si dupa un an de depozitare, însa studiile arata ca nu mai au aceleași calități nutritive. Dupa mai multe luni in care au stat la rece, merele pierd din antioxidanți!

VIDEO AICI

ULUITOR! De ce NU trebuie sa mai arunci cojile de pepene rosu

Credem ca toata lumea iubeste un pepene suculent in zilele toride ale verii. Pe langa gustul sau delicios si revigorant,

pepenele rosu abunda de substante hranitoare, antioxidanti, vitamine si minerale care pot oferi un plus de sanatate.

Dar stiati oare ca si cojile de pepene sunt pline de beneficii?

Avem tendinta sa le aruncam fara a sti ca aceasta parte a fructului este extrem de bogata in vitaminele A, C, B6, magneziu, potasiu si zinc.

De asemenea, pepenele rosu este bogat in licopen. Licopenul este un antioxidant puternic care ne apara de multe boli, din care putem aminti cancerul de prostata.

Un numar de studii arata faptul ca acest compus poate scade riscul de a dezvolta acest cancer cu pana la 34%.

Pepene roşu – beneficii pentru sănătate

Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D,

niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii.

Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din

acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.

De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul

de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer,

printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin.

Un studiu realizat în China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de

a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.

In concluzie, ar trebui sa includem cojile de pepene in salate, supe, tocanite. In anumite parti ale lumii, acestea se folosesc la muraturi si gemuri, de exeomplu.

La noi în țară unul din cele mai populare produse care valorifică cojile de pepene verde este dulceața.

Multe gospodine spun că nu exista o dulceață mai bună ca aceasta, iar rețetele de preparare a ei diferă în dependență de regiune sau de tradițiile familiale.

Vom prezenta mai jos una din cele mai des utilizate rețete de dulceață din coji de pepene verde.

Pentru aceasta vom avea nevoie de 1 kg coji de pepene verde, 1 kg de zahăr, zeama de la 2 lămâi mici, 250 g oţet și esenţă de vanilie (după dorință).

Atunci când mâncam pepenele verde, cojile putem să le adunăm și să le păstrăm la congelator până strângem cantitatea necesară.

Este important ca pepenele să fie decojit de partea verde, dar să mai rămână şi puţin din miezul roşu.

La fabricarea dulceții, fructul se taie cubuleţe şi se fierbe în 1,5 litri de apă, împreună cu oţetul. Va fi gata atunci când cubulețele vor deveni transparente şi uşor strălucitoare.

Se pune apă rece peste conţinut şi se scurge totul, urmând să se prepare un sirop din kilogramul de zahăr şi jumătate de litru de apă.

Pepenele se amesteca cu acest sirop, apoi se adaugă, după gust, vanilia sau alte arome, lămâia stoarsă şi totul se fierbe la foc mic ca o dulceaţă obișnuită, până ce aceasta se îngroaşă.

Dulceața din coji de pepene se poate păstra și pentru iarnă dacă borcanele sunt depozitate într-un loc întunecos și răcoros.

DISTRIBUIȚI