IMPRESIONANT„Bunico, nu mor, dar ma doare…” Copil cu chip de inger A MURIT plimbat de la un spital la altul. Avea doar 15 ani si toata viata inainte…

Marius, un  elev de 15 ani, elev în anul II la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ , a murit după ce a fost plimbat între spitale.

Marius Gheorghiu a murit marţi dimineaţă la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi unde fusese transferat de la Spitalul Judeţean Neamţ.

Părinţii elevului sunt plecaţi la muncă în Spania, iar el rămăsese în grija bunicii din comuna Farcaşa, potrivit Adevărul.ro.

Băiatul era răcit de câteva zile, iar duminică le-a spus colegilor din internat că se simte tot mai rău.

Cum luni dimineață, starea băiatului s-a agravat, dirigintele l-ar fi întrebat dacă nu vrea sa meargă la spital.

Elevul ar fi refuzat, preferând să cheme o rudă să-l ia acasă, în comuna Farcasa, aflată la 60 de km distanță, notează și Observator.tv.

Acolo îl aştepta bunica, cea care îl crescuse pe băiat de la 3 ani, părinții fiind plecați la muncă în străinătate, în Spania.

Ileana Pădure, bunica lui Marius, spune că nepotul ei era vânăt la gură. L-a rugat să nu moară, iar băiatul i-a răspuns: „Nu mor, dar mă doare rău pieptul, nu pot să respir”, potrivit Observator.tv.

Odată ajuns la tânăr, medicul de familie a chemat imediat salvarea să îl ducă la spital.

Prima unitate spitalicească la care a ajuns băiatul a fost cel de la Bicaz. Letiția Gabriela Damoc, managerul spitalului, spune că Marius a ajuns în stare gravă, potrivit Observator.tv

De acolo, pentru că starea băiatului se agrava, s-a decis trimiterea lui la Iaşi, la Spitalul de Pediatrie, unde a murit în scurt timp.

„Copilul a ajuns la noi în jur de ora 00.00 şi a decedat la ora 2.42. Un stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare ineficiente. Din start, este un caz medico-legal, care va fi văzut de Medicina Legală.

Asta este procedura normală, corectă. Este dramatic pentru că s-a produs acest lucru pe care nu-l aşteptăm şi nu-l dorim niciodată,

dar mai mult de atât nu am ce să vă spun”, a declarat dr. Tamara Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi.

Cazul este şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care aşteaptă rezultatele autopsiei pentru a vedea dacă se impune demararea vreunei anchete.

Rudele spun că băiatul nu a dat absolut niciodată vreun semn de boală.

Marius era cel mai mic dintre cei 3 copii ai familiei, care muncește de 12 ani în Spania ca să le facă o viață mai bună copiilor lor.

Copil bolnav de cancer, obligat să se întoarcă în România pentru operaţie, deși nu va supravieţui călătoriei

Un băieţel de doar 4 ani din Brașov luptă de unul singur pentru viaţa lui pe un pat de spital din Italia.

Deşi i-a decontat tratamentul în Roma, statul român nu îi plăteşte şi operaţia de transplant.

Şi asta pentru că acest gen de intervenţii se poate face şi în România. Doar că o călătorie cu avionul i-ar putea fi fatală copilului.

David a fost internat la o clinică din Cluj în februarie. Diagnosticul medicilor a fost crunt: copilul de patru ani suferă de cancer.

Doctorii le-au recomandat părinţilor să-l ducă în Italia pentru tratament, chimioterapie şi radioterapie. O dată ajunşi acolo, părinţii au mai primit o veste teribilă: copilul are nevoie de transplant de celule stem pentru a supravieţui.

Numai că de aici, a început coşmarul, spun ei. Deşi i-a decontat tramentul, statul român nu poate suporta şi costurile intervenţiei din Italia, pentru că astfel de operaţii se fac şi la noi. Problema este că o călătorie în ţară i-ar putea fi fatală micuţului.

Nicoleta Spiridon, mama băiatului: „Aş vrea să ne răspundă dacă răspunsul celor de la Târgu Mureş este justificat în condiţiile în care copilul nostru este din luna aprilie în tratament.

Să ne răspundă dacă acea comisie a deschis dosarul şi a văzut lucrul ăsta. Dacă a citit şi a luat o decizie pe baza a ce scrie în dosar. Sau pur şi simplu a fost un dosar pus pe masă şi s-a dat o rezoluţie fără a fi citit”.

Cum părinţii stau cu copilul în Italia, de acte se ocupă bunicul care se plânge că e pasat de la DSP Mureş la DSP Braşov şi invers.

Constantin Voinea, bunic: „De la comisia de la Târgu Mureş, care am înţeles că e comisia regională de care aparţine Braşovul. Răspunsul e negativ.”

Claudia Bularca, purtător de cuvânt la DSP Braşov: „Se specifică, că recoltarea de celule stem practic se face la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti şi Louis Ţurcanu din Timişoara. Motiv pentru care nu se justifică autotransplantul în străinătate.”

Liana David – şef serviciu DSP Mureş: „Comisia este constituită în urma ordinului de ministru. Noi nu facem altceva decât să trimitem.

Primim documentele şi facem adresă către comisie, care comisie studiază dosarul, şi în urma discuţiilor şi a studiului documentelor hotărăşte ceea ce trebuie făcut.”

Cei care apără drepturile pacienţilor dau vina pe birocraţia din sistemul sanitar românesc.

Cezar Irimia, preşedinte Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer: „Din păcate, în România moralitate nu mai există, din păcate birocraţia ucide pacienţii aşa cum am spus-o de fiecare dată şi din păcate sistemul nostru de sănătate este în comă profundă”.

Cazul lui David nu este singular. În urmă cu două săptămâni jurnalista Magda Vasiliu a scris pe Facebook că i s-a cerut să vină în ţară, pentru a obţine concediu medical, pentru a avea grijă de fiul său grav bolnav, aflat la tratament în Italia.

Atunci premierul Mihai Tudose i-a dat şi un ultimatul ministrului Sănătăţii: are două săptămâni să rezolve birocraţia din sistem.

Ministerul Sănătăţii nu a comentat până la această oră situaţia.

DISTRIBUIȚI