Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, o construcție unică în Europa

În fiecare iarnă, Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac este reconstruit în Munţii Făgăraş din materiale oferite de natură. Blocurile imense de gheaţă, tăiate şi scoase direct din Lacul Bâlea sunt folosite la ridicarea zidurilor, iar zăpada, care este adunată de pe versantul montan, este folosită pentru fixarea cărămizilor de gheaţă şi pentru finisarea zidurilor.

Fiecare an aduce o nouă poveste, Hotelul de Gheaţă având de fiecare dată o structură diferită. Această poveste este transpusă atât în decorul şi în arhitectura camerelor, cât şi în evenimentele organizate cu diferite ocazii. Ediţia 2015 – 2016 a Hotelului de Gheaţă are ca temă „Europa”, fiind construit astfel încât să reproducă în vârful Carpaţilor o mică Uniune Europeană, iar hotelul și-a deschis porțile în Ajunul Crăciunului. Mulţi dintre turişti vor găsi la peste 2.000 m altitudine simbolurile ţărilor din care provin, reproduse în gheaţă, la scară mică.

Primul Ice Hotel construit la Bâlea Lac, în iarna anului 2005, avea formă circulară și opt camere cu paturi duble. Acest proiect are ca scop principal promovarea potenţialului turistic din România, prin crearea şi dezvoltarea unui brand turistic puternic pentru Bâlea Lac.

Reprezentantul hotelului, Arnold Klingeis, a auzit pentru prima dată despre existenţa unor hoteluri de gheaţă cand era student la Heidelberg, în Germania. Fascinat de idee, Klingeis s-a gândit ca Bâlea Lac ar fi locul potrivit pentru a ridica o astfel de structură. Fiind prima construcţie de acest fel din Europa de Est, succesul a venit imediat – circa 3.000 de turişti din ţară şi din străinătate au vizitat hotelul situat la peste 2.000 m altitudine. Proiectul a continuat, iar în 2009, Hotelul de Gheață a venit cu o premieră – amenajarea unui Ice Bar şi a unui Ice Restaurant, cu o expoziţie unică de statui din gheaţă. Între timp, a fost amenajat şi un Winter Park, pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

dormitor-de-ghiata

Să nu uităm nici de Biserica de Gheață, a cărei idee a luat naștere în sezonul 2006 – 2007, când tema hotelului a fost “Turismul religios”. La acest lăcaş de cult cu înălţimea de aproximativ 4 m se pot ruga şi se pot reculege turişti de orice naţionalitate şi religie. Biserica de Gheaţă este contruită după modelul şi arhitectura unei vechi biserici din Mălâncrav, judeţul Sibiu, iar de-a lungul vremii acolo au fost oficiate numeroase botezuri şi cununii religioase.

biserica-de-ghiata
Ice Bar oferă o gamă largă de băuturi, specialitatea fiind cocktail-urile servite în pahare cioplite din gheaţă. Ice Restaurant cuprinde în meniu supe, ciorbe, deserturi tradiţionale din zonă, specialităţi de vânat și păstrăvi proaspeţi.

Camerele cu tematică și denumiri specifice ale Hotelului de Gheață le oferă oaspeților o experiență inedită în Salonul Vienez (Austria), Dutch Room (Olanda), Santa’s Ice Office (Finlanda), English Home (UK), High Lisbon (Portugalia), Bella Italia (Italia), Casa Maghiară (Ungaria), Spanish Kingdom (Spania), Deutsche Haus (Germania), Irish Room (Irlanda), La Maison Parisienne (Franţa), Luxemburg, Greek Studio (Grecia) și Odaia De Sus (România).

hotel-de-ghiata-balea-interior

Prețul unei nopți de cazare într-o cameră dublă este 440 lei, iar într-una de tip igloo cazarea costă 660 lei. Copiii între 6 şi 15 ani beneficiază de reducere de 50%, iar pentru cei sub 6 ani accesul este gratuit. Micul dejun nu este inclus în preţ, poate fi servit la Cabana Bâlea Lac pentru 30 lei / zi.

În cele trei zile de Crăciun din 2015, la Bâlea Lac au urcat în jur de 2.000 de persoane. În ultimii ani hotelul a avut de-a face cu turişti mai pretenţioşi și a ajuns la lucreze cu agenţii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Belgia și China. Desigur, standardele serviciilor pe care le oferă Hotelul de Gheață sunt aliniate celor impuse în turism la nivel internaţional, potrivit declarațiilor lui Arnold Klingeis, citat de Ziarul Bursa.

hotel-de-ghiata

Hotelul de Gheață din acest sezon are 14 camere (față de 12 anul trecut) şi trei igloo-uri cu paturi matrimoniale din gheaţă, acoperite cu saltele moi, lenjerie, pături şi blănuri pufoase de animale. În plus, înainte de culcare, turiştii primesc saci călduroşi de dormit, deoarece temperatura medie în hotel este cuprinsă între -2 şi +2 grade C

Sursa text: magazinuldecase.ro

Citeste si:

Scrie un comentariu