Google înregistrează tot ce spui și tot ce faci – uite cum poți scăpa de spionaj

Google înregistrează tot ce spui și tot ce faci – uite cum poți scăpa de spionaj

Google stie totul despre tine! Vezi ce lucruri terifiante cunoaste compania

Mare parte din vietile noastre se petrec in spatiul digital, iar asta e un motiv de ingrijorare pentru unii.

E foarte simplu sa afli ce stie Google despre tine. Trebuie sa intri la adresa: history.google.com/history si apoi sa te autentifici folosind parola ta de Gmail.

Vei vedea apoi o lista ce cuprinde cateva statistici despre activitatea ta online, ca de exemplu site-urile

pe care ai intrat cel mai des in ultima saptamana, cate cuvinte ai cautat pe Google, care cuvinte si asa mai departe.

Google stocheaza astfel de informatii de la toti utilizatorii sai, scrie Telegraph.

Cu toții știm că Google este atotputernic când vine vorba de online, dar nu foarte mulți știu cum afli tot ce știe Google despre tine.

Din momentul în care v-ați făcut un cont pe Gmail, YouTube sau Google Drive, cea mai mare parte a activității voastre online este înregistrată în detaliu.

Dacă folosiți Chrome și v-ați autentificat cu un cont Google, situația este extrapolată.

Fiecare click dat, fiecare adresă tastată, fiecare parolă introdusă, fiecare reclamă pe care ați accesat-o,

toate sunt salvate de către gigantul din Mountain View pentru a putea fi accesate ulterior cu ușurință.

Multe dintre ele sunt folosite și pentru personalizare reclamelor pe care le vedeți pe diverse site-uri.

Puteți spune și că sunt folosite de autorități în diverse circumstanțe, dar acel scenariu nu are legătură doar cu Google, ci și cu Microsoft, operatorul vostru de internet și nu numai.

Revenind însă la Google, înainte să vă speriați sau să vă faceți griji în legătură cu informațiile pe care le lăsați online, ar fi bine să aveți în vedere câteva detalii.

Doar după ce înveți cum afli tot ce știe Google despre tine, vei înțelege beneficiile acestui sistem de salvare date, perfecționat în ultimul deceniu.

Google este o instituție care a devenit sinonimă cu internetul, dar cel mai mare avantaj al său este separarea tuturor serviciilor pe care le oferă, pentru a fi mai ușor de înțeles.

Pornind de la această premisă, aveți la dispoziție cinci pagini web pe care le puteți accesa pentru a avea o viziune de ansamblu

asupra informațiilor pe care le aveți stocate online. Ideal ar fi să le accesați pe toate măcar o dată, pentru a înțelege exact cu ce se ocupă.

Google Security – Vă oferă toate detaliile de securitate aferente contului vostru Google, inclusiv unde a fost folosit ultima oară și de pe ce dispozitiv.

Google Dashboard – Întreaga voastră activitate desfășurată prin intermediul serviciilor Google este disponibilă aici,

începând cu programările din calendarul online al companiei și terminând cu contactele salvate în Gmail. Lista este exhaustivă.

Google Ads – Reclamele ce vă sunt afișate online de către Google, aproape de fiecare dată, sunt personalizate în funcție

de link-urile pe care le accesați și reclamele pe care le-ați accesat în trecut. Aici găsiți toate aceste informații.

Web & App Activity – Tot istoricul vostru online este disponibil aici, de la un clip pe YouTube vizionat, o căutare pe Google

sau o postare pe Facebook. Această listă s-ar putea să vă sperie un pic, dar vă ajută să vedeți dacă altcineva vă folosește contul.

Location History – Printr-o varietate foarte mare de surse de informare, Google știe cu precizie destul de mare pe unde vă desfășurați activitate.

În plus, tot istoricul acelor locații este salvat online pentru o analiză ulterioră. Ține doar de voi cum veți folosi aceste informații.

Nu e un secret faptul ca Google stie extrem de multe lucruri legate de activitatea ta online. Iata cum poti vedea ce date colecteaza gigantul IT.

Tech Insider a realizat un mic ghid in acest sens.

Cum poti sa vezi toata activitatea de pe Chrome

Fie ca folosesti browser-ul Chrome, motorul de cautare Google sau orice alta aplicatie a companiei (Google Maps, Google Noe etc.),

gigantul IT urmareste fiecare miscare, pentru ca sa personalizeze experienta utilizatorului.

Inregistrarea activitatii de pe web si cea de pe aplicatii, precum istoricul cautarilor, este o functie activata in mod automat.

Pentru a vedea aceste informatii, mergi la My Account, apoi alege sectiunea Personal info & privacy, de unde selectezi Activity Controls.

Aici poti alege sa activezi sau sa dezactivazi urmarirea cautarilor pe Google sau pe aplicatiile conexe,

iar pentru a afla care sunt informatiile cautate, da click pe Manage my activity, unde poti vedea obiceiurile de navigare pe Net si de pe ce dispozitiv ai vizitat anumite site-uri.

Daca vrei sa stergi toate aceste lucruri, da click pe simbolul de meniu, alege Delete, apoi Advanced si All Time.

Cum verifici daca Google te localizeaza

Daca ti-ai dat acordul, Google poate folosi functia GPS de pe smartphone pentru a te localiza.

Poti verifica acest lucru facand aceiasi pasi ca anterior, pana la Activity Controls si sectiunea Manage Activity.

Google inregistreaza ce zici

Daca folosesti cautarea vocala pe Google, trebuie sa stii ca gigantul IT pastreaza o copie audio a fiecarei solicitari de acest gen. Poti sa verifici fisierele la sectiunea Manage Activity si Activity Controls.

Stiai ca Google inregistreaza ce vorbesti?

Activitatea pe YouTube

Google tine minte ce ai cautat pe platforma video YouTube si ce clipuri ai urmarit. Ca orice alte setari de acest gen, iti poti verifica istoricul la sectiunea Activity Controls.

Acolo vei gasi ziua si ora la care ai cautat sau urmarit un clip, precum si dispozitivul pe care l-ai folosit.

Poti edita cautarile sau lista de clipuri urmarite, ori poti sterge toate informatiile urmand aceiasi pasi ca la eliminarea activitatii de pe Chrome.

Google iti ofera posibilitatea sa inveti tot ce tine de confidentialitate accesand acest link.

 

DISTRIBUIȚI