EUROPA in stare de SOC! A 2-a tara care este in pragul IESIRII DIN UE! ” ESTE OBLIGATORIU”

Alegerile care pot decide ieşirea din UE a unei a doua ţări, după Marea Britanie. Cine este favorit la prezidenţialele din Austria

Alegeri cruciale astăzi în Austria, unde favorit la a ajunge preşedinte este ultranaţionalistul Norbert Hofer care a anunţat că, dacă va câştiga, este obligatorie organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană.

Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Austria se repetă astăzi după ce a fost anulat de Curtea Constituţională pe motiv că au existat nereguli la voturile prin corespondenţă. După aproape 50 de săptămâni de campanie electorală, cea mai lungă din istoria sa, peste 6,4 milioane de cetăţeni cu drept de vot ar urma să se prezinte la urne pentru a alege între Hofer, inginer aeronautic în vârstă de 45 de ani, şi independentul Alexander Van der Bellen, susţinut de Verzi, fost profesor de economie, în vârstă de 72 de ani.

La 22 mai, Van der Bellen s-a impus în faţa contracandidatului său cu numai 31.000 de voturi diferenţă, graţie avantajului pe care l-a obţinut din voturile prin corespondenţă.  O victorie a lui Van der Bellen ar însemna un fel de „schimbare de direcţie” în lumea occidentală, afectată de ascensiunea populismului după victoria taberei pro-Brexit în Marea Britanie şi a republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA.

Norbert Hofer a anunţat, recent că va milita pentru organizarea unui referendum privind rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană, dacă va câştiga alegerile. ”Un bloc comunitar de 28 de state este important pentru Austria, dar eu îmi doresc o Uniune Europeană mai bună”, a declarat Hofer, citat de BBC..

BBC scrie că rolul preşedintelui austriac este în mare parte ceremonial, însă acesta are puterea să dizolve Camera inferioară a Parlamentului şi să determine organizarea de alegeri anticipate.

Deşi insistă că un vot dat lui nu ar echivala cu un vot dat ”Oexitului”, adică ieşirii Austriei din Uniunea Europeană, Norbert Hofer este de părere că ”islamul nu face parte din valorile” Austriei. De altfel, Hofer, de profesie inginer aeronaut, consideră că deschiderea uşilor pentru imigranţi este o greşeală a Uniunii Europene şi implică costuri majore pentru Austria şi UE.

Totodată, Hofer susţine că, dacă după Brexit Parlamentele naţionale îşi vor pierde puterea, iar Uniunea Europeană va deveni ”centralizată” şi se va guverna ca un singur stat, atunci organizarea unui referendum în Austria privind apartenenţa la UE este obligatoriu.

 

Scrie un comentariu