Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană – sfaturile medicilor

Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii

Dintr-un formalism neînţeles şi o pudoare care continuă să persiste în ciuda emancipării se**uale, subiecte care ţin de intimitatea femeilor rămân tabu.

În perioada modernă, părul pubian a căpătat forme şi dimensiuni funcţie de trendul dat de industria p0rn0grafică ori de cea cosmetică. Înlăturarea tuturor firelor de păr a ajuns sinonimă cu igiena, lucru total greşit, spun specialiştii.

Moda “tufişului brazilian” (epilat complet, mai puţin un „moţ” în zona superioară) sau a “buzelor de Hollywood” (epilare totală), cele mai în vogă modele de întreţinere a zonei pubiene, nu sunt agreate de medici. Ginecologii nu recomandă astfel de “frizuri” pentru simplu fapt că acestea stau la baza unor afecţiuni care nu pot fi neglijate, ori pot agrava anumite probleme de sănătate preexistente.

“Părul pubian are rolul lui. Da, recomand epilarea inghinală şi tunsul scurt. Exclus epilare totală, glandele din zona labiilor putând fi extrem de traumatizate prin smulgerea firelor de păr. Şi dermatologii recomandă alternarea tipului de epilare, de la cea cu ceară, la folosirea diferitelor creme depilatoare ori a aparatului de ras”, a spus, pentru “Adevărul”, doctorul Adina Boca, medic primar obstetrică-ginecologie.

Potrivit medicului citat, epilarea completă stă la baza mai multor probleme de sănătate.

1. Traumatizează glandele Bartholin. Acestea sunt două organe de mărimea unui bob de mazăre ce se află sub pielea zonei genitale, de fiecare parte de faldurilor pielii (labii). Rolul acestor glande este de a produce fluidul care umidifică/lubrifiază zona genitală externă sau vulva. Smulgerea firelor de păr de pe labii poate duce la bartholinite (abcese de labie mare) care pot fi înlăturate numai prin incizie. Neglijate sau traumatizate continuu cu 3pilarea, se pot transforma în chisturi de glandă, extrem de dureroase şi de incomode, care sunt rezolvate operator.

2. Apariţia foliculitei, infecţie la nivelul rădăcinii firului de păr. Acest gen de infecţie poate să apară în orice zonă a corpului, foliculul fiind acel buzunăraş în care creşte fiecare fir. Tratamentul prescris de medic variază de la caz la caz (frecvent, unguente pe bază de antibiotic).

3. În timp, pielea din zona intimă care este epilată frecvent capătă aspect neplăcut. Pentru a evita acest aspect, trebuie alternat tipul de epilare şi trebuie intervale de pauză pentru refacerea epidermei.

4. Traumatizarea varicelor vulvare. Acest tip de varice se manifestă ca în orice zonă a corpului dar apar în partea pubiană, de regulă, în timpul sarcinii sau după naştere. Epilarea completă nu contribuie la apariţia acestei afecţiuni, însă, odată instalate varicele vulvare, pot fi agravate prin epilare.

sursa: adevarul.ro

Vezi si:

Scrie un comentariu