E OFICIAL! S-a stabilit! Când trece România la moneda EURO

“Vreau să lansăm şi aprobăm prin vot începerea dezbaterilor pentru cinci convenţii naţionale la care vor fi invitaţi să participe Preşedinţia, Banca Naţională a România,

Academia Română, partidele politice, membrii universitari, sindicatele, patronatele şi, nu în ultimul rând societatea civilă.

Congresul PSD a votat Convenţia naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmând că este un pas obligatoriu pentru ca România să poată sta la masa bogaţilor.

Prima dintre ele este Covenţia naţională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. Admitem că există şi riscuri şi trebuie să le analizăm şi să le prevenim cu atenţie.

Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că vrea ca la 1 decembrie să propună un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro.

Criterii economice pentru aderare:

Condițiile economice pentru aderarea la zona euro contribuie la asigurarea faptului că o țară este pregătită pentru integrarea în regimul monetar al zonei euro.

Există 4 criterii economice de convergență:

1. Stabilitatea prețurilor

Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.

3. Stabilitatea cursului de schimb

Candidatul trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung

Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Cerințe pentru adaptarea legislației naționale

Candidații pentru aderarea la zona euro trebuie totodată să se asigure că legislația și normele lor naționale prevăd independența băncilor lor centrale naționale și că statutele

acestora respectă dispozițiile tratatelor și sunt compatibile cu statutul Băncii Centrale Europene (BCE) și cu cel al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC).

Statul, obligat sa le ofere bani elevilor. Despre ce suma este vorba

Liviu Pop a initiat un proiect legislativ prin care propune introducerea obligativitatii acordarii de burse pentru elevi.

„Consideram ca este necesara o interventie in sensul reglementarii nu doar a obligativitatii, dar si a unei sume minime pentru acordarea burselor, atat pentru a veni in sprijinul elevilor defavorizati, cat si pentru a stimula elevii sa fie mai competitivi in sala de clasa, dar si sa se implice in activitati extrascolare.

Cu toate acestea, nu exista un prag minim pentru sumele acordate, ceea ce ofera consiliilor locale posibilitatea de a acorda sume infime, in acele cazuri in care aleg sa finanteze bursele”, a declarat senatorul PSD.

Introducerea obligativitatii acordarii de burse ar putea contribui la satisfacerea unor nevoi ale acetora, potrivit fostului ministru al Educatiei.

„Cuantumul minim al bursei de performanta, al bursei de merit, al bursei de studiu si al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului.

Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanta, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, prevede initiativa legislativa.

DISTRIBUIȚI