Cum să eviți riscurile de a rămâne gravidă fără să folosești pr*zervativul

În alegerea metodei contracept!ve trebuie să ţinem cont de preferinţe, avantajele şi dezavantajele fiecărei metode, eficienţa şi siguranţa lor, stilul de viaţă, educaţie.

Contracepţ!a reprezintă recurgerea la diverse metode, dispozitive, practici s***, substanţe chimice, medicamente, proceduri chirurgicale, cu scopul de preven!re voită a concepţ!ei şi sarcinii.

Înainte de a recurge la amor neprotejat trebuie să avem răspuns la întrebarea cum să evităm o sarcină nedorită. În prezent sunt disponibile diverse opţiuni de planificare familială, precum:

1. Metode naturale de contracepţ!e: metoda calendarului sau abstinenţa periodică, monitorizarea temperaturii bazale, amenoreea indusă de lactaţ!e, co!tus inter ruptus. Aceste metode sunt cele mai vechi metode, cele mai puţin nocive dar cu o eficacitate scăzută.

2. Metoda de retragere

După cum indică şi numele această metodă constă în evitarea bărbatului de termina în interior..

3. Dispozitive intrauterine sunt produse dintr-un material solid, de obicei polipropilenă radiopacă, se introduc în cavitatea uterină în scopul prevenirii unei sarcini. Pot fi diferite ca design dar cel mai frecvent sunt în formă de T.

4. Contracept!vele0rale cunoscute ca pilule contracept!ve sunt compuse din steroizi s** feminini sintetici, estrogen! şi prog3steron sau exclusiv din prog3steron. Cel mai des utilizate sunt contracept!vele orale combinate.

În mod obişnuit sunt administrate timp de 21 zile, începând cu prima zi a c!clului m3nstrual. Apoi urmează o perioadă de pauză de 7 zile care permite instalarea sângerării m3nstruale de privaţie, sângerare care mimează un c!clu m3nstrual normal.

5. Există şi metode de steril!zare chirurgicale destinate atât femeilor cât şi bărbaţilor. În cazul bărbaţilor este vorba de vas3ctomie, prin care prin care se secţionează şi pensează ductul deferent şi care este un proces reversibil.

În cazul femeilor, operaţia de ligatură a tromp3lor se poate efectua clasic printr-o mică incizie abdominală sau pe cale laparoscopică şi este, de asemenea, o intervenţie reversibilă. Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale există şi riscuri asociate.

sursa: tasta.ro

Scrie un comentariu