Cum să decongelezi carnea în doar 5 minute! S-a aflat trucul pe care marii bucătari l-au ținut ascuns atâta timp! Ce trebuie să faci: VIDEO

Cum să decongelezi carnea în doar 5 minute! S-a aflat trucul pe care marii bucătari l-au ținut ascuns atâta timp! Ce trebuie să faci

Data viitoare când vei dori să gătești friptură pentru cei dragi, nu va mai treui să aștepți cu orele și nici să îți aduci aminte de seara să scoți carnea din congelator.

Iată mai jos cea mai rapidă metodă pentru decongelat carnea, dezvăluită de cei mai mari bucătari.

În cazul în care trebuie să pegătești repede prânzul sau cina, și ai uitat să scoți cu câteva ore înainte carnea din congelator, iar carnea nu s-a decongelat, avem pentru tine un truc folosit de marii bucătari ce te va ajuta s-o dezgheți în doar 5 minute.

Ia două cratițe din metal și pune-le în chiuvetă. Pe prima întoarce-o cu fundul în sus și pune carnea pe ea. Pe cealaltă, umple-o cu apă și pune-o peste carne.

Trebuie să aștepți 5-10 minute – în funcție de grosimea cărnii și vei avea carnea dezghețată foarte rapid.

Pare greu de crezut, dar acest lucru este posibil. Iar pentru acest truc culinar atât de interesant există însă și o explicație științifică. Metalul este un bun conductor de căldură, iar aluminiul este un bun conductor al căldurii ambientale, care este eficientă pentru a decongela alimentele.

Atenție, însă: odata dezghețată, carnea nu trebuie recongelată sub nicio formă. Cel mai indicat în acest caz este să o prepari termic (adică să o gătești) și, chiar dacă nu o vei consuma în acel moment, să o păstrezi în frigider până când vei decizde ca o vei consuma.

Atunci când congelezi carnea, bacteriile nu mor, ci doar întră într-o stare de „moarte aparentă”, care le împiedică să se înmulțească sau să altereze carnea.

Numărul mare de bacterii de pe suprafața cărnii (mai mare decât la prima congelare) va fi păstrat și se va amplifica la următoarea dezghețare. Și tot asa.

CITESTE SI: Cat timp poti sa tii carnea la congelator?

„In primul rand, carnea pe care o cumparam gata inghetata trebuie pusa cat mai repede la congelator.

Nu sunt de acord sub nicio forma ca puiul sau halca de porc sa se dezghete si apoi sa fie recongelate. In momentul in care carnea sta la temperaturi ridicate, ea dezvolta microbi, iar daca o pun la congelator nu mai rezista mult.

Si pot aparea acele toxiinfectii alimentare, pe care nu si le doreste nimeni”, spune Chef Catalin.

 

Stim cu totii ca dupa o perioada, carnea tinuta in congelator, la – 18 grade, cat racesc cele de acasa, se oxideaza, capata un usor miros de ranced. Cat rezista carnea la congelator?

„Depinde, in functie de tipul de carne. Pestele, viscerele: ficateii, pipotele, sa fie tinute maxim o luna si jumatate. Puiul, maxim trei luni, iar carnurile mai grase, cum sunt porcul si vita, maxim sase luni.

Carnea tocata are o durata foarte scurta, pentru ca suprafata de contact cu aerul este mare, nu as pastra mai mult de o luna, o luna si jumatate”, spune Chef Florin.

Daca ai cumparat carne proaspata si vrei sa o congelezi, iata cum sa procedezi: „In primul rand, tai carnea in bucati mai mici, pentru ca atunci cand vreau sa o gatesc sa decongelez exact cat imi trebuie.

Iar inainte de a baga la rece carnea, o spal ca sa formeze deasupra un strat de gheata care sa o protejeze. Iar carnea trebuie bine infoliata, in asa fel incat sa acopere toata suprafata carnii, sa nu aiba nicio portiune contact cu aerul. Si ar fi bine sa nu deschidem usa congelatorului 2-3 zile ca sa apuce sa se congeleze”, spune Chef Sorin.

 

DISTRIBUIȚI