Chilia Parintelui Arsenie Boca: vezi cum arata!

Chilia Părintelui Arsenie Boca a rămas ca o mărturie nestinsă a vieții sale în Munții Sâmbetei, spre mângâierea tuturor celor care îi calcă pragul.

Chilia părintelui se află în munții Făgăraș, pe Valea Sâmbetei, aproape de Cabana Sâmbăta. Chilia părintelui a rămas până astăzi un loc de pelerinaj unde credincioșii se roagă, pun o floare sau aprind o lumânare.

 

Chilia de pustnic de pe Valea Sâmbetei, este un loc aproape inaccesibil, săpat în jgheabul unor pereţi prăpăstioşi de stâncă. Potrivit crestinortodox.ro, părintele sculptase aici chipul Maicii Domnului, transformând sălbaticia munţilor în altar de rugăciune şi meditaţie.

 

Părintele a început să lucreze la chilie în timp ce se afla Mănăstirea Sâmbăta. În anul 1943, părintele terasează stânca, foarte abruptă pe această parte a muntelui.

 

În interiorul masivului de piatră, el scobeşte o deschizătură pe care o lărgeşte în interior, cu intenţia de a realiza o chilie în inima muntelui. Părintele nu a săpat singur chilia, aşa cum se credea, ci au fost și alți oameni care l-au ajutat.

 

În interiorul masivului, „scobește” o deschizătură cu înălțimea 1.65-1.75 metri și lățimea de 0.80 metri, pe care o lărgește în interior, cu intenția de a realiza o chilie în „inima” muntelui.
Ivindu-se fisuri în stâncă, construiește o schelă suspendată în față, spre cursul văii, și sapă o deschidere boltită de aproape 2 metri, înaintează cam 1 metru, dupa care lucrarea se oprește. Chilia e un început, un hol din care urma să se desfacă o cameră în stânga.

 

 

După o vreme a renunțat la acest gând pentru că a constatat că se infiltrează apa și în acest fel nu ar fi putut rămâne prea mult acolo.

 

Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic al căldării Valea Sâmbetei, în dreptul cabanei „Valea Sâmbetei”, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Până la cabana „Valea Sâmbetei” se ajunge de la Complexul Sâmbăta în aproape două ore de mers pe jos, pe poteca marcată cu triunghi roșu.

 

Traseul spre „Chilia Părintelui” pleacă din apropierea Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, pe un drum forestier, care este accesibil cu mașina pe o porțiune destul de lungă, în funcție de anotimp.

 

Drumul forestier merge însă până la cabana Valea Sâmbetei. Pe o vreme bună, drumul poate fi parcurs până aproape de cabana.

 

Drumul urca încet, când pe stânga, când pe dreapta râului Sâmbăta, pe care îl traversează pe podețe de lemn.

De la cabana Valea Sâmbetei, poteca pornește spre chilia Părintelui Arsenie Boca. Chiar în apropierea cabanei se află un indicator care arată poteca  marcată cu o cruce albastră, ce duce către chilia părintelui.

Această ultimă parte din drum este extrem de dificilă. Parcurgerea traseului spre chilia părintelui nu este recomandată iarna, pe zapadă sau ploaie, datorită riscului de a aluneca pe pietre. Pe alocuri urcușul este ajutat de un cablu de susținere și de scări de lemn. De la cabană și până la chilie nu se fac mai mult de 30 de minute.

Chilia Părintelui Arsenie Boca se înalță deasupra unei prăpastii verticale adâncă de mai bine de 100 de metri.

Părintele a viețuit în Mănăstirea Brâncoveanu între anii 1940-1948. Tot în această perioadă s-a amenajat și locul numit “La izvor”, cunoscut astăzi sub numele de “Izvorul Părintelui Arsenie Boca”.

 

În vremea aflării părintelui Arsenie Boca la Sâmbăta de Sus, lumea nu încăpea în această poiană din jurul izvorului. Veniți pentru spovedit, ori pentru vreun sfat, pentru a-l cunoaște, ori numai pentru a-l vedea, creștinii se adunau cu miile.
Peisajul este deosebit, apa are proprietăți tămăduitoare și liniștea sufletească răsplătește osteneala turistului.

 

sursa: ortodoxia.rol.ro

 


Scrie un comentariu