Ce scrie PRESA INTERNAȚIONALĂ despre SITUAȚIA din România. ”Totul a luat-o razna”

Agențiile de presă internaționale scriu despre modificările legislative adoptate marți, prin ordonanța de urgență, de guvernul României și despre manifestațiile de stradă care au urmat.

AFP a transmis inițial că “guvernul social-democrat român a adoptat marți seară, prin ordonanța de urgență, o relaxare contestată a codului penal care ar urma să permită mai multor oameni politici să scape de urmăririle penale și al cărei proiect scosese românii în stradă“.

Agenția precizează că “ordonanța, care nu figura pe agendă guvernamentală a zilei, va intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fără a trece prin Parlament“.

O actualizare a știrii arată, potrivit celor constatate de un fotograf al AFP, că “mii de persoane s-au adunat spontan în fața sediului guvernului din București, scandând “demisia” și “hoții” și că mai mulți membri ai guvernului erau blocați în clădire, relatează Agerpres.

Associated Press, preluată de New York Times și Washington Post, titrează: “Guvernul României decriminalizeaza abuzul în serviciu“. Ordonanța “dă o lovitură efortului de mai mulți ani de a combate corupția“, iar protestele de stradă au izbucnit din nou în orașe din întreaga țară. Unii protestatari au scandat ‘Ati făcut-o noaptea, ca hoții‘, cu referire la oră târzie la care a fost adoptată ordonanța.

Reuters prezintă acțiunea legislativă a guvernului că fiind “cel mai mare recul al reformelor anticorupție din statul ex-comunist, de la aderarea acestuia la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu“.

Peste 10.000 de oameni s-au adunat în fața sediului guvernului din capitală și alte mii în orașe din întreaga Românie, imediat după ce a fost anunțată ordonanța de urgență care decriminalizeaza “mai multe infracțiuni de corupție, inclusiv unele cazuri de abuz în serviciu“.

EFE, după ce informează despre ordonanța de urgență, arată că măsura îl va ajuta pe Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat aflat la guvernare, anchetat pentru presupuse fapte de corupție.

“În câteva minute după ce au aflat știrea, mii de persoane au ieșit spontan pe străzile din centrul Bucureștiului pentru a cere, printre scandări cum ar fi ‘hoții’ și ‘tradatorii’, demisia guvernului.

Alte mii s-au adunat-potrivit unor posturi locale-în alte orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Sibiu. Un grup de manifestanți a încercat să forțeze una din intrările în sediul guvernului, iar poliția a lansat gaze lacrimogene”.

Toate agențiile menționate citează comentariul președintelui Klaus Iohannis: “Este o zi de doliu pentru statul de drept“.

DACA TI-A PLACUT ACEST ARTICOL IL POTI DISTRIBUI

sursa: rol.ro

Scrie un comentariu