Ce cred străinii despre noi, românii. Un irlandez: „M-am simțit ca un idiot!”

Chiar dacă încă mai cred în zâne și spiriduși, irlandezii par niște oameni, care, deși-s cam roșcovani, cântă și beau bere, au picioarele adânc înfipte în realitate.

Andrew McGuinness, proaspăt scăpat de grija primăriei unui oraşel turistic irlandez –  Kilkenny –

a zâmbit și a acceptat invitația unor prieteni români, stabiliți chiar în orașul pe care l-a condus, de a participa la Festivalul  de Muzică Celtică, desfășurat în 26-28 iunie 2015 la Beclean.

Dar parcă nu era zâmbetul lui și de plecat, a plecat cu inima strânsă, ca într-o expediție în care șansele de a reveni întreg acasă erau minime.

„Am acceptat să călătoresc în România şi să iau parte, în calitate de muzician, la Festivalul Celtic din Beclean, în nord-estul Transilvaniei.

Nu am mai fost până atunci în România, nu ştiam nimic despre zonă sau despre festival şi nu ştiam la ce ce să mă aştept, dar am profitat de această oportunitate.

Când le-am spus oamenilor că vreau să merg în România pentru câteva zile, aceştia au fost surprinşi şi în unele cazuri puţin şocaţi.

De ce ai merge acolo, au întrebat, de parcă era vorba despre o zonă în plin război”, povestește aventura fostul primar, pentru un cotidian local.

Spre groaza lui nu urma să stea la hotel, ci chiar în casa prietenilor români, adică în mijlocul junglei a cărei imagine o avea bine conturată în cap, din cauza reportajelor media

despre România: țigani care cerșesc la colțul străzilor, blocuri ce amintesc de cenușiul comunismului, depravare, sărăcie, hoți, violatori etc.

„Acele blocuri comuniste sunt înconjurate de clădiri cu cea mai frumoasă arhitectură românească şi ungurească, care combină elemente romantice cu cele neoclasice.

Când treci pe lângă aceste clădiri şi vezi cum oraşele sunt înconjurate cu întinderi de iarbă şi munţi care-ţi taie răsuflare şi pe care le găseşti cu greu aici,

realizezi că România pe care îți era frică să o vizitezi nu seamănă cu ce vezi în jurul tău”, continuă irlandezul Andrew McGuinness.

Definitiv s-a îndrăgostit de țara noastră  atunci când s-a întâlnit cu palinca, cu vinul și cu preparatele tradiționale.

„M-am simţit ca un idiot pentru că m-am aşteptat la ce e mai rău. România este o ţară minunată plină de istorie, cultură, mâncare delicioasă şi cel mai important, cu cei mai prietenoşi oameni pe care i-am întâlnit.

Sunt atâtea lucruri pe care aş vrea să împărtăşesc despre experienţa mea, încât cel mai bun lucru pe care pot să îl fac e să vă sfătuiesc să mergeţi şi să vizitaţi România şi să le descoperiţi singur. Nu veţi regreta.

Călătoriţi cu mintea deschisă şi veţi fi plăcut surprinşi”, a concluzionat irlandezul în finalul interviului, considerând că a comis o nedreptate teribilă față de români, care ar trebui să fie mândri de țara lor.

Ce cred străinii despre noi, românii. Un german: Când o femeie a început să se închine…

Suntem ospitalieri, primitori, petrecăreți, simpatici, frumoși și inteligenți. Ce mai, plini de calități, defecte, ioc!

Cum se împacă imaginea asta cu modul în care ne percep străinii, e doar o chestie de perspectivă, noi vom continua să credem așa cum ne place, ei vor continua să ne vadă așa cum suntem: diferiți!

„Cel dintâi lucru pe care l-am observat în România a fost religiozitatea. Am văzut că oamenii se închină ori de câte ori trec pe lângă o biserică.

Chiar și pe cei care care nu păreau a fi persoane religioase. Prima dată când am m-am întâlnit cu situația asta a fost în autobuz, o femeie care stătea pe scaun în fața mea a început să se închine.

Nu știam ce se întâmplă, m-am gândit că poate port eu vreo pentagramă pe tricou și nu știu.

În România este ceva foarte obișnuit să împarți cu ceilalți și să împrumuți bani de la cunoscuți. În Germania, nu împrumuți bani de la un prieten nici în cazul în care rămâi fără.

De fapt, în Germania, nu rămâi fără bani, pentru că îți planifici toate cheltuielile astfel încât să nu ți se întâmple așa ceva. În plus, în Germania oamenii pur și simplu au mai mulți bani.

Am mai observat că în România femeile folosesc tot felul de chestii ciudate ca demachiante sau tratamente faciale,  ca mălai, cafea, mușețel sau ulei de măsline.

Am mai văzut foarte multe ustensile de bucătărie folosite în scopuri cosmetice. Româncele știu să se folosească de sfaturile naturiste și să nu dea mulți bani pe produsele de îngrijire și frumusețe.

Când am vizitat-o pe bunica iubitei mele într-un sat din România, atunci când am intrat pe străduță pe care se afla casa în care locuia, și am văzut cuiburi de barză pe fiecare stâlp de electricitate, nu mi-a venit să cred.

În Germania, un cuib dei berză este subiect tratat cu entuiziasm de media locală. Am mai văzut măgari, oi, și tot felul de alte animale pe aceeași pajiște. Asta e ceva ce nu poți vedea în Germania.

Cât timp am fost în vizită acolo, m-am simțit super stupid. Mi-am dat seama că nu aveam habar de nimic, nu atinsesem niciodată o capră și nu luasem niciodată ouăle de sub o găină.

La țară, în România, vegetația este mult mai variată și mai sălbatică. În Germania, acolo unde e un lan de porumb, păi e doar porumb! Nu sunt maci, ciulini sau orice alt fel de buruieni. Doar porumb!”.

Christian Gesellmann – Germania, 31 de ani, jurnalist

DISTRIBUIȚI