Cat va castiga cel mai bine platit roman de la stat? Legea salarizarii unice.

Cum se calculeaza salariile bugetarilor si cat vor castiga presedintele, ministrii si parlamentarii

Guvernul a finalizat proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor si l-a trimis partenerilor sociali pentru analiza si completari.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, declara, recent, ca proiectul de lege privind salarizarea unitara prevede ca, pana in anul 2022, este nevoie de o alocare bugetara de 19,5 miliarde de lei pentru rezolvarea tuturor inechitatilor salariale din sistemul public.

Potrivit ministrului de resort, cresterea medie a salariilor platite din fonduri publice va fi de 37,3%, corelata cu cresterea economica prognozata, iar raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi redus la 1/13.

Proiectul legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu in sectorul bugetar urmand sa fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.

61850568

Proiectul mai prevede ca in situatia in care salariile de baza/soldele functiilor de baza/salariile functiilor de baza/indemnizatiile de incadrare, indemnizatiile lunare avute in luna iunie 2017 sunt mai mari decat cele prevazute in anexele la prezenta lege sa se pastreze cuantumurile avute in luna iunie 2017.
De asemenea, sporurile, majorarile, indemnizatiile, compensatiile, premiile si celelalte elemente ale sistemului de salarizare prevazute in anexele la lege se stabilesc astfel incat procentul de crestere a cuantumului total rezultat sa nu fie mai mare decat procentul de crestere a salariilor de baza, a soldei functiei de baza, a salariului functiei de baza, dupa caz, pe toata perioada de aplicare etapizata a legii.
Potrivit documentului, in termen de 60 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, Ministerul Muncii impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor elabora Norme metodologice de aplicare a acesteia.
33

Scrie un comentariu