Cat de poluat este aerul pe care il respiram? Afla ACUM cat...

Cat de poluat este aerul pe care il respiram? Afla ACUM cat de poluat este aerul pe care il respiri!

O harta interactiva arata calitatea aerului din Romania

O aplicatie interactiva ne permite sa vedem in timp real cat de poluat este aerul pe care il respiram.

AirVisualEarth este o harta interactiva, care arata in timp real nivelul de poluare atmosferica, la nivel global. Intrand pe acest site, oricine poate sa vada care este nivelul de poluare intr-un anumit oras de pe glob.

Proiectul foloseste date furnizate de 8.000 de statii de monitorizare a calitatii aerului si a fost realizat de doi cercetatori francezi, stabiliti la Beijing, scrie Daily Mail.

Calitatea aerului analizata in aceasta harta tine cont de nivelul de PM2,5 – mici particule prezente in aerul poluat, care sunt inhalate si pot duce la boli grave, inclusiv la cancer pulmonar.

harta-care-iti-arata-cat-de-poluat-este-aerul-pe-care-il-respiri-cum-sta-romania

Conform acestei harti, cele mai poluate zone din lume sunt in China, India, dar nici Marea Britanie, Statele Unite sau nordul Africii nu stau prea bine. Cel mai poluat oras din Europa este Parisul.

In Romania, calitatea aerului este la un nivel mediu. La Bucuresti, concentratia de PM2,5 este de 20.0 µg/m. La Lisabona, spre exemplu, concentratia este de numai 5,3 µg/m, iar la Oslo de doar 2 µg/m.

Se poate insa mult mai rau. Nivelul de PM2,5 la Paris este de 42,4 µg/m, la New Delhi de 51,3 µg/m, iar la Beijing atinge nivelul alarmant de 90,2 µg/m.

Pa harta, zonele foarte poluate apar colorate in rosu, iar cele cu o calitate a aerului mai buna sunt marcate cu verde. Din pacate insa, chiar si in aceste zone verzi poluarea este destul de mare, astfel incat locuitorii de aici nu pot spune ca respira un aer curat.

Scrie un comentariu