Castelul Bran, o istorie de peste 600 de ani

În data de 19 noiembrie 1377, regele Ungariei, Ludovic I de Anjou a emis un act care este prima atestare documentară a Castelului Bran. Acest document le permitea brașovenilor să construiască la Bran o cetate din piatră. 
 Cetatea, care între anii 1419-1425 a fost proprietatea regelui ungur Sigismund, abia la sfârșitul secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, trece sub conducerea voivodatului Transilvaniei.
Tot din acea perioadă este consemnată legătura lui Vlad Țepeș cu Branul. În timpul celei de-a doua domnii, între anii 1456-1462, domnitorul a trecut pasul Branului la Brașov și a semnat cu negustorii o înțelegere să-și dea ajutor reciproc în caz de atac otoman. Înțelegerea nu a fost respectată de brașoveni și în anul 1460 Țepeș Vodă  pătrunde prin pasul Bran în Țara Bârsei, atacă sate și orașe, pârjolește tot în cale și trage în țeapă trădătorii.

Personalitatea puternică a domnitorului, cruzimea lui, l-au făcut pe scriitorul irlandez Bram Stoker să-l transforme într-un conte vampir în romanul de ficțiune „Dracula”, apărut în Marea Britanie în 1897. Din fantezia scriitorului s-a născut mitul Contelui Dracula,  care se bazează pe credința populară că există vampiri și strigoi. Pentru că era vorba despre un conte, acestuia trebuia să i se asocieze un castel. Castelul Bran a devenit cunoscut în întreaga lume drept castelul lui Dracula. Se pare că Vlad Dracul nu a locuit niciodată în castel.

Reputația de „vampir” i se trage domnitorului Țării Românești de la metodele sângeroase, precum trasul în țeapă, prin care pedepsea fărădelegile. În acea vreme, sașii i-au atribuit domnitorului  și alte fapte macabre, cum că s-ar fi hrănit cu sângele dușmanilor săi.
Pentru cei care vor să ajungă la castel, accesul se face pe DN1 până la Brașov (un drum de aproximativ două ore și jumătate), iar de la Brașov către Pitești, pe DN73, pe un drum de circa 30 de minute. Castelul Bran se află la 30 de kilometri de Brașov.
castelul-bran

Citeste si:

Scrie un comentariu