Boala femeilor NEIUBITE afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani. CUM II DEPISTEZI SIMPTOMELE ASCUNSE

Boala „femeilor neiubite” este denumirea populara a endometriozei, o afectiune ginecologica, ce afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani.

Endometrioza reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului. Celulele endometriale se implanteaza cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafetele exterioare ale uterului sau ale intestinelor si pe suprafata mucoasei din cavitatea pelvina.

Endometrioza afecteaza femeile care se afla intre perioada pubertatii si menopauza. In timp ce cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu varsta in jurul valorii de 25-35 ani, endometrioza a fost raportata si la fete in varsta de 11 ani. Acest diagnostic il intalnim si la menopauza dar foarte rar.

CAUZE:

Modul prin care ia nastere aceasta maladie este inca necunoscut. Exista insa cate teorii importante asupra originii bolii, iar cea mai raspandita este teoria mestruatiei retrograde, propusa de Sampson in 1927.

Factorii ereditari joaca un rol important.

O alta posibilitate este aceea ca zonele care captusesc organele pelvine poseda celule primitive care sunt capabile sa creasca in alte forme de tesut – cum ar fi celulele endometriale.

Endometrioza este, de cele mai multe ori, diagnosticata la femeile care cauta tratament pentru infertilitate. De altfel, a fost denumita „boala femeilor neiubite”, pentru ca multe paciente nu mai reusesc sa faca copii si ajung sa se izoleze.

Simptomele endometriozei

Dureri pelvine – Durerea pelvina apare de obicei inainte de menstruatie sau pe parcursul ei, si scade dupa menstruatie.

Dureri in timpul actului sexual si crampe.

Infertilitate –  Poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni si alte substante are au un efect negativ asupra ovulatiei si fecundatiei.

Alte simptome:

-constipatia

-oboseala cronica

-perioade menstruale lungi, de necontrolat, cu cheaguri de sange mai mari sau mai mici

-probleme gastrointestinale, precum: diaree,balonari si defecatie dureroasa

-febra

-migrene

-hipoglicemie

-anxietate

Daca ai oricare dintre aceste simptome, mergi de urgenta la medic.

Acesta este un articol pur informativ. Nu este destinat sa inlocuiasca sfatul medical profesional.
Sursa: andreilaslau.ro