Ai grijă! Ai unul dintre aceste Simptome? Iată de ce nu trebuie să le ignori…

Toate schimbările ce au loc în organismul nostru semnalează o problema, un dezechilibru, spre exemplu deficienţă de o anumită vitamină.

Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esenţiali (nu sunt sintetizate de organism).

Sursele de vitamine sunt carnea, peştele, produsele lactate, cerealele, fructele şi legumele, conţinutul în vitamine al acestora fiind diferit atît din punct de vedere calitativ cît şi cantitativ.

De-a lungul secolelor s-a constatat privarea de un anumit aliment a determinat boli precum beriberi, scorbutul, pellagra ale căror simptome s-au remis

la reintroducerea în dietă a alimentului deficitar. Persoanele sănătoase care au alimentaţievariată nu ar trebui prezinte deficienţe de vitamine.

 
Deficitul de vitamine (avitaminoză) s-a observat în :
• dietele dezechilibrate
• dietele de slăbire cu un număr de calorii sub 1100 – 1200 kcal / zi
• asociere cu anumite obiceiuri alimentare
• malabsorbtia
malnutriţia
intervenţii chirurgicale în sfera digestivă, inclusiv chirurgia bariatrica
• boli comsumptive
nutriţia parenterală
după anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)

 

Simptomele deficienţei de o anumită vitamina

 

Colţuri ale gurii crăpate
Dacă observaţi v-au crăpat colţurile gurii, este foarte posibil suferiţi de una dintreafecţiunile de mai jos:
Deficienţă de vitamina B
Deficienţă de Vitaminele B3, B2, B12 şi zinc
Afecţiuni ale stomacului
– Anemie, cauzată de deficienţă de fier
– Diabet
– Un sistem imunitar slăbit
Igienă orală neadecvată

Pentru ameliorarea acestor condiţii, va recomandăm adăugaţi quinoa, tofu, brânză slabă, varză, kale, broccoli, caise uscate, alune, seminţe, anghinare şi cât mai multe legume şi fructe îndietă voastră.

 
Pete roşii pe faţă şi căderea părului
Acestea sunt cauzate de o deficienţă de biotină. Dacă observi ai pe faţă eczeme şi pete roşii, este foarte probabil rezulte în urmă temperaturilor reci, psoriazisului, eritematos, dermatită, lupus de piele, dermatită seboreică, acnee rozacee sau dermatită atopica.

Dacă observaţi că începe va cadă părul, poate fi din cauza unor probleme ale glandei tiroide, din cauza pilulelor contraceptive, diabetului zaharat, din cauza unor medicamente pe care le luaţi şi care prezintă efecte secundare sau chiar din motive ereditare.
Pentru ameliorarea condiţiilor de mai sus, va recomandăm introduceţi în dietă lapte de capra, sfeclă, roşii, nuci, morcovi, iaurt, migdale, ciuperci, banane, avocado, ceapă şi seminţe de susan.


Pucte albe şi roşii ce par a fi acnee
Dacă observaţi aveţi excrescenţe pe piele care seamănă foarte mult cu acneea, aflaţi poate fi din cauza unor dezechilibre hormonale, din cauza deficienţelor de vitamina A şi D şi dincauza unei cantităţi insuficiente de acizi graşi esenţiali în organism.

 
În acest caz, va recomandăm introduceți în dietă de zi cu zi nuci, seminţe de în, legume verzi, ardei roşii, morcovi şi produse lactate.

 
O stare de amorţeală în picioare, mâine şi în alte părţi ale corpului, însoţită de o senzaţie de arsură

 
Adăugaţi în dietă sfeclă roşie, fasole, produse lactate, sparanghel şi spanac pentru a reduce senzaţia de amorţire din picioare, mâini şi senzaţiile de arsură care sunt cel mai probabil cauzate de deficienţă de vitamina B9, B6 şi B12 sau de oboseală acumulată, anemie şi depresie.

 

DACA TI-A PLACUT ACEST ARTICOL IL POTI DISTRIBUI

sursa: sanatatea.ro


Publicitate:

Scrie un comentariu