Adevărul despre UNTURA DE PORC! Vei mai consuma?

Untura este unul din cele mai întâlnite produse din frigiderul românilor, în special în casele acelora care au crescut un porc la curte.

Untura animalului este bine conservată în borcane şi poate fi folosită în prepararea diferitelor feluri de mâncare sau chiar prăjituri.

Deşi toată lumea ar fi tentată să creadă că acest produs este bogat în grăsimi şi nu face bine organismului, untura de porc s-a dovedit a fi o mană cerească la casa omului.

Motive pentru care e bine să consumi untură:

  • După uleiul de măsline, untura ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate, considerate a fi cele mai sănătoate tipuri de grăsimi saturate
  • Principala grăsime din untură, acidul oleic, asigură un nivel scăzut de depresie
  • Este bogată în vitamina D
  • Reglează producţia de hormoni în organismul nostru şi aduce echilibru la nivel tiroidian
  • Grăsimile găsite în untură pot preveni apariţia cancerului, în specil cancerul la sâni
  • Mâncarea gătită cu untură are un gust delicios şi te fereşte de problemele cu colesterolul.

Cum sa faci jumari de porc si untura de porc

Poate te intrebi deja cum sa faci jumari de porc si untura de porc. Vremea s-a racit si mai sunt foarte putine zile pana la sarbatorile de iarna cand in multe gospodarii se va taia porcul.

Dar chiar si asa, cum frigul deja s-a instalat suntem mai ispititi sa consumam grasimi animale si vom avea tendinta sa mancam mai gras. Asa ca o mancare cu jumari sau o prajitura in care sa folosim untura de porc vor fi foarte tentante.

Asa ca astazi o sa iti arat cat de usor poti sa faci jumari si untura de porc. Doua retete dintr-o lovitura pentru ca atunci cand faci jumari de porc faci, implicit si untura de porc.

Tot ce ai nevoie este slanina de porc sare si un pic de apa. Asta in varianta, sa ii zicem moldoveneasca, cea pe care o stiu de la mama si de la bunica. Pentru ca in alte parti ale tarii, cum ar fi in ardeal de exemplu in loc de apa se pune lapte. Eu nu am facut niciodata varianta asta asa ca o sa scriu reteta pe care o stiu si pe care o mai poti gasi si in carti vechi de bucate.

Intr-una din cartile vechi de bucate (publicata in 1974), mostenita de la bunica chiar scrie pe larg despre topirea grasimilor de porc” si cred ca un mic citat din ea te va lamuri cum stau lucrurile mai ales in ce priveste tipurile de grasimi de porc.

”Grasimea de porc este de trei feluri: osanza, slanina si grasimile taiate de pe diferite locuri. Deoarece unele dintre aceste grasimi se topesc mai repede, altele mai greu, ca de exemplu slanina, sfatuim gospodinele noastre sa le topeasca a doua zi (dupa ce au stat la rece) pe fiecare separat. In felul acesta jumarile se vor praji frumos si la fel. Unturile strecurate se amesteca si se toarna in vase spre pastrare.”

Ingrediente
  • 500 grame de slanina cu carne
  • sare

MOD DE PREPARARE PENTRU JUMARI DE PORC SI UNTURA DE PORC

  • Slanina de curata de soric si se taie in bucati patrate mai mari iar cele cu bucati de carne pe ele in bucati mai mici.
  • Se pun intr-o cratita sau oala mai mare care sa fie smaltuita si se adauga sare
    ** DE RETINUT ** – cele nesmaltuite mai tarziu vor rancezi untura!
  • Cu ajutorul unei lingure de lemn se amesteca pe foc incet pana cand jumarile se rumenesc.
    ** SFAT** –  daca va este teama sa nu cumva sa ardeti grasimea adaugati si putina apa.
  • Jumarile se scot cu strecuratoarea se lasa la racit si apoi se pot pune la frigider pentru consum.
  • Untura se strecoara de resturile ramase de la jumari si se pune in borcane. Se asteapta sa sse raceasca si sa se intareasca untura si apoi se inchid borcanele si se pastreaza la rece in camara (la loc intunecos si uscat) sau in frigider, *** ATENTIE! Resturile de la jumari nestrecurate pot, in timp sa duca la rancezirea unturii.

CUM SE FOLOSESC JUMARILE DE PORC?

Jumarile de porc se pot intrebuinta sub diferite forme, in diferite mancaruri sau chiar si asa simple. Pot fi servite simple cu paine si mamaliguta calda cu branza de oaie, intr-o mancare cu varza, intr-o omleta sau poti sa faci si pogacele cu jumari sau alte preparate in functie de gusturile si imaginatia ta.

CUM SE POATE SCOATE RANCEZEALA DIN UNTURA?

Drept sa zic nu prea sunt eu adepta scoaterii rancezelii din untura dar cum tot in cartea ”Bucataria satencei” despre care ti-am vorbit mai devreme era un capitol separat despre asta ma gandesc ca la o nevoie ceva prinde bine si asa un sfat.

Iata deci cum se poate scoate rancezeala din untura:

  1. Se punen untura intr-un vas si se topeste
  2. Cand ajunge sa fie foarte fierbinte se adauga 2 cepe taiate felii si se frig impreuna dupa care ses strecoara intr-un vas foarte curat.

Ceapa poate fi inlocuita cu coji de paine sau cartofi curatati de coaja si taiati felii.

Mirosul de ranced, se mai spune in carte, tot mai persista insa unele mancaruri se pot prepara si de aceea autoarea cartii recomanda folosirea unturii rancezite la fabricarea sapunului de casa si ”scoaterea” mirosului prin adaugarea de ulei de levantica sau alte uleiuri esentiale.

Din cate stiu nu e recomandat sa consumam untura ranceda chiar daca pe vremuri se obisnuia acest lucru. Stim acum ca asta poate dauna sanatatii.

Surse: sanatatea.ro; lecturisiarome.ro

 DISTRIBUIE DACA ITI PLACE! MULTUMESC!