“Abatorul pădurilor” Schweighofer de la Reci a primit autorizaţie de mediu de la APM Covasna.

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a MediuluI Covasna (APM), din care fac parte şi reprezentanţi de la Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean Covasna şi Direcţia Sanitară veterinară Covasna, a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu pentru cea mai nouă fabrică a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

Decizia va fi publicată pe site-ul oficial APM Covasna, iar în termen de 15 zile vor putea fi înregistrate eventuale contestaţii. ONG-urile de mediu au pornit propria luptă cu „abatorul pădurilor“, existând pe rol procese împotriva instituţiilor care au participat la avizarea fabricii de la Reci.

Explicaţiile şefului APM Covasna

În ciuda opoziţiei venite din partea societăţii civile, directorul APM Covasna susţine că instituţia sa a respectat litera legii, în această decizie de emitere a autorizaţiei fabrica de la Reci. „Noi am judecat după lege, am parcurs toate etapele procedurale. Că legea e bună sau e rea, asta nu e treaba noastră“, a declarat Gheorghe Neagu, şeful APM Covasna.

„Fabrica de la Reci e o fabrică de prelucrare şi rindeluire, nu are legătură cu defrişările de pădure. Pădurea nu se păzeşte la poarta fabricii, se păzeşte la poalele pădurii, acolo unde intră hoţul cu toporul şi iese cu căruţa de lemne”, a mai spus Neagu.

Fabrica de la Reci este cea de a cincea a investitorului austriac Holzindustrie Schweighofer, în România, după cele de la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti .

Societatea civilă contestă decizia Agenţiei de Protecţie a Mediului

Construirea noii fabrici din judeţul Covasna, care se întinde pe mai multe zeci de hectare, a provocat revoltă în rândul societăţii civile. ONG-urile de mediu au declarat în repetate rânduri că această fabrică va afecta mediul înconjurători – inclusiv Rezervaţia naturală „Mestecănişul“ de la Reci, că va distruge pădurile din judeţ şi va falimenta micii întreprinzători din industria lemnului.

„Dacă fabrica de cherestea de la Reci intră în funcţiune, cei 800.000 metri cubi de brazi prelucraţi vor provoca tăierea a aproximativ 2.971 hectare de pădure în fiecare an”, a afirmat Toro Attila, unul dintre liderii mişcării ecologiste din Sfântu Gheorghe.

“Decizia APM CV (condusă de o persoană vădit incompetentă și lipsită de un minim de etică profesională), decizie ce este implicit și a Gărzii de Mediu, a MM, a CJ Covasna dovedește încă o dată că autoritățile publice, politicienii și procesatorii primari de lemn constituie (împreună cu furnizorii corupți) ceea ce numim “mafia lemnului”.

Acest consorțiu informal nu ține cont de legi, directive europene, mediu, adevăr, societatea pe ansamblu, ci urmărește doar interes ilegitim de îmbogățire și menținere la putere al membrilor săi. În situații de criză, din motive de imagine, autoritățile publice mimează, pe moment, lupta împotriva mafiei din care ele însele fac parte, dar atunci când vine vorba de interesele materiale, ele se “redresează” urgent și prestează din nou în interesul marilor procesatori care ne distrug pădurile și industria de prelucrare a lemnului”, mai spune Toro.

Fabrica de la Reci, un “proiect Roşia Montană” din domeniul lemnului

Citeste continuarea pe pagina urmatoare!

Scrie un comentariu