A murit Stephen Hawking, fizicianul care a depăşit toate limitele. Omul de ştiinţă avea 76 de ani şi a trăit peste jumătate de secol imobilizat într-un scaun cu rotile

Stephen Hawking, unul din cei mai cunoscuţi fizicieni şi cosmologi contemporani, profesor la Universitatea Cambridge, a decedat la vârsta de 76 de ani, a anunţat familia acestuia, relatează presa internaţională.

„Suntem profund întristaţi de decesul iubitului nostru tată”, au transmis Lucy, Robert şi Tim, copiii regretatului fizician.

„A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire va dăinui timp de mulţi ani”, se mai afirmă în comunicatul emis de familia lui Stephen Hawking.

Familia a lăudat „curajul şi persistenţa” fizicianului, adăugând că „inteligenţa şi umorul” acestuia au inspirat oameni din întreaga lume.

Fizicianul s-a stins din viaţă în linişte la locuinţa sa din Cambridge în cursul dimineţii de miercuri.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 21 de ani,

Stephen Hawking a fost timp de peste 50 de ani imobilizat într-un scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferă Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind

să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a reuşit să depăşească cu mult speranţele medicilor.

Profesorul a îndemnat pe toţi oamenii cu dizabilităţi fizice să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face şi să nu regrete lucrurile pe care nu pot să le facă.

A fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru contribuţiile sale la domeniul fizicii teoretice, este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului”, una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică.

Cinci lucruri mai puţin ştiute despre Stephen Hawking, cel mai mare fizician care nu a câştigat niciodată Premiul Nobel FOTO 

Stephen Hawking a murit azi-noapte în casa sa din Cambridge, Regatul Unit, la vârsta de 76 de ani.

Fizicianul care a conturat teoria găurilor negre şi care a învins toate obstacolele de sănătate întâmpinate de-a lungul anilor trăia alături de cei trei copii ai săi.

Chiar dacă Hawking a fost una dintre cele mai mari minţi ale lumii, iar lucrările sale ştiinţifice au fost de multe ori aclamate ca fiind de geniu, există şi lucruri mai puţin ştiute despre acesta.

El a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig la doar 22 de ani şi i s-au dat, la vremea respectivă, doar doi ani de trăit.

Lucruri mai puţin ştiute despre Stephen Hawking:

Notele sale de la şcoală erau mediocre, acesta nefiind niciodată reconoscut ca un elev eminent.

La vârsta de nouă ani, era printre cei mai slabi copii din clasa sa, fiind chiar în pericol de a repeta anul. Contrar faptului că nu-l prea interesa şcoala, porecla lui Hawinkg din acei ani era ”Einstein”.

Avea o aversiune faţă de biologie, un subiect de studiu care nu l-a atras niciodată. Nu de puţine ori a spus Hawking că Biologia este o ştiinţă inexactă, cu prea multe descrieri, spre deosebire de matematică sau fizică, unde cifrele primează.

A făcut parte din echipa de canotaj a facultăţii Oxford, înainte ca afecţiunea Lou Gehrig să pună stăpânire pe el.

De altfel, Hawking era un împătimit al sportului şi îi plăcea foarte mult să vâslească alături de prietenii săi.

Faptul că făcea parte din echipa de canotaj de la Oxford i-a oferit acestuia un statut de student popular printre colegii săi.

A pierdut un pariu referitor la găurile negre cu un fizician american pe nume John Preskill. Acesta nu era de acord cu Hawking, spunând că este posibil ca informaţia să nu fie absorbită chiar total de o gaură neagră, aceasta fiind capabilă să ”evadeze”.

Fiind un tip corect, Stephen Hawking şi-a recunoscut greşeala în 2004, în cadrul unei lecturi, atunci când i-a dat dreptate lui Preskill.

A scris o carte pentru copii, intitulată ”Cheia secretă a lui George către Univers”, alături de fiica sa, Lucy Hawking.

Actiunea era centrată în jurul unui băiat pe nume George, care se răzvrăteşte împotriva averisiunii părinţilor săi faţă de tehnologie.

Cartea explică concepte destul de complicate, precum gurile negre, pe înţelesul copiilor.

 

DISTRIBUIȚI