A început pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi

Manifestările religioase dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi au debutat ieri, 10 octombrie 2017, când moaştele ocrotitoarei spirituale a Iaşilor şi a Moldovei au fost aşezate spre cinstire pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din vecinătatea Catedralei Mitropolitane.

Anul acesta, pelerinii care se vor închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfintei întâi Muceniţe şi întocmai cu Apostolii Tecla, sfinte odoare aduse de la Mănăstirea Neamţ, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a început de ieri-dimineaţă, când credincioși din întreaga ţară au luat parte la procesiunea de scoatere a moaştelor Sfintei Cuvioase din Catedrala Mitropolitană de la Iaşi.

Ziua a început cu Acatistul Sfintei Parascheva, oficiat la racla Sfintei de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu soborul de slujitori ai catedralei.

În continuare, sfintele odoare (ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei întâi Muceniţe şi întocmai cu Apostolii Tecla) au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane, apoi au fost aşezate spre închinare în baldachinul împodobit cu flori, amenajat în apropierea sfântului locaş de cult.

Au urmat apoi slujba de Sfinţire a apei (Agheasma mică), Taina Sfântului Maslu, Utrenia şi Sfânta Liturghie. Seara, a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Byzantion”.

Astăzi, începând cu orele dimineţii, s-au oficiat Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Iosif Naniescu” de la Facultatea de la Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

De la ora 17:00 se oficiaza Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului (în Catedrala Mitropolitană). Răspunsurile la strană sunt date de Corul „Chivotul”.

Mâine, 12 octombrie, de la ora 7:00 se vor oficia Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Răspunsurile la strană vor fi oferite de Corul „Chivotul”. Între orele 17:00 şi 18:00 va fi săvârşit Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar între orele 19:00 şi 20:30 se va desfăşura Pelerinajul „Calea Sfinţilor” – procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla.

(Se va ieși pe poarta de lângă Casa Nicodim, pe traseul: strada I. C. Brătianu – strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană). De la ora 21:00 va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfântului Apostol Andrei (în Catedrala Mitropolitană).

Răspunsurile la strană vor fi oferite de Corul „Basileus” al Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

Vineri, 13 octombrie, în intervalul orar 7:00-12:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Răspunsurile la strană vor fi date de Corul „Apostolii” al preoților din cadrul protopopiatelor Iași 1, Iași 2 și Iași 3.

Între orele 17:00 şi 18:00 va fi oficiat în Catedrala Mitropolitană Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 19:00 se va desfăşura Concertul Corului „Acapella”.

În intervalul orar 21:00-3:00 se vor săvârşi în Catedrala Mitropolitană slujba Privegherii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva combinată cu cea a Sfintei Mari Mucenițe Tecla, apoi Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană vor fi date de Corul „Basileus”.

Sâmbătă, 14 octombrie, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, de la ora 9:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, pe podiumul din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul „Chivotul”.

Între orele 17:00 şi 18:00 va fi oficiat Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, în Catedrala Mitropolitană, slujba de Priveghere în cinstea Învierii.

Duminică, 15 octombrie, de la ora 7:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Răspunsurile la strană vor fi date de Corul „Sanctus”. La ora 8:30 va avea loc sfințirea picturii Bisericii Parohiei „Sfântul Nectarie” din Iași, iar în continuare va fi săvârşită Sfânta Liturghie la această bise¬ri¬că.

De la ora 17:00 va fi oficiat Pa¬raclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Tecla.

Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul „Chivotul”. Luni, 16 octombrie, de la ora 19:00 va avea loc Oratoriul „Chemări spre mân¬tuire. Pelerini la Sfânta Parascheva”, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Viaţa Sfintei întâi Muceniţe şi întocmai cu Apostolii, Tecla

Sfânta Tecla este cea dintâi muceniţă care a pătimit pentru credinţa în Hristos. S-a născut în Iconia şi a fost ucenica Sfântului Apostol Pavel.

Pe la anul 45, când marele Apostol predica Evanghelia în Iconia, Tecla, ascultându-l vorbind în casa lui Onisifor, a îmbrăţişat creştinismul şi s-a hotărât să trăiască în feciorie, cu toate că era logodită cu un tânăr de neam bun, Tamir.

Părinţii ei aflând de hotărârea pe care o luase au bătut-o cumplit, iar Tamir a mers la dregătorul cetăţii şi i-a cerut să-l prindă pe Sfântul Apostol Pavel şi să-l întemniţeze.

Fiind în primejdie, Sfânta Tecla a plecat în Antiohia Pisidiei, unde era şi Apostolul neamurilor, iar acolo, un tânăr desfrânat, Alexandru, văzând frumuseţea Teclei, a încercat prin daruri şi ademeniri să o tragă la păcat.

Neizbutind, a pârât-o dregătorului cetăţii că este creştină, iar acela a aruncat-o la fiarele sălbatice, dar fiarele nu i-au făcut nimic. Văzând acestea, poporul a strigat ca fericita să fie eliberată din legături şi din temniţă.

Propovăduind în multe locuri şi făcând multe minuni, Sfânta Tecla şi-a încredinţat sufletul în mâinile Domnului, la vârsta de 90 de ani.

În România, moaştele Sfintei Tecla se găsesc la Mănăstirea Neamţ, la Mănăstirea „Sfânta Tecla” din Predeşti, Dolj, dar şi la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Arhid. Ştefan Sfarghie
Sursa: Ziarul Lumina.ro.

⬇Citește articolul pe pagina următoare⬇

DISTRIBUIȚI