6 alimente care devin TOXICE în cuptorul cu microunde

Știm deja că nu trebuie să punem în cuptorul cu microunde caserole de plastic sau folie de aluminiu, dar anumite alimente pot deveni toxice dacă le gătim la microunde.

Pentru început, ar trebui să știm că un cuptor cu microunde nu gătește mâncarea în mod egal, ceea ce înseamnă că anumite bacterii prezente în mâncare pot supraviețui. Ba chiar se spune că microundele contribuie la producția de tocine cancerigene. Pentru a minimaliza riscurile, iată ce alimente nu ar trebui să încălzești niciodată în cuptorul cu microunde:

1. Ouă fierte tari: cu sau fără coajă, atunci când un ou fiert este încălzit la microunde, în interiorul său se crează umezeală, ca într-o oală cu presiune, iar oul chiar poate exploda. Mai înfricoșător de atât este ca oul să nu explodeze în cuptor, cu să îți explodeze în mână, în farfurie sau chiar în gură. Pentru a evita asta, taie-l în bucăți mici înainte de reîncălzire sau evită să îl încălzești la microunde.

2. Laptele matern: multe mămici congelează și stochează laptelematern pentru o utilizare ulterioară. Microundele încălzesc, însă, în mod inegal, creând puncte fierbinți, care pot provoca arsuri grave în gura și gâtul copilului. Mai există și pericol cancerigen, atunci când laptele este încălzit în sticlă de plastic. Ca alternativă, folosiți aragazul.

3. Carnea prelucrată: carnea procesată conțin substanțe chimice și conservanți care le fac să reziste mai mult timp pe raft. Din păcate, puse la microunde, îți pot pune sănătatea în pericol. Reîncălzirea duce la o explozie de radiații și la formarea produșilor de oxidare a colesterolului, care sunt mai dăunătoare decât colesterolul pur.

4. Orezul: aparent, orezul încălzit la microunde poate duce la intoxicații alimentare. Orezul negătit bine conține bacterii care supraviețuiesc reîncălzirii. Odată scos la temperatura camerei, sporii și bacteriile se pot multiplica provocând diaree și vomă.

5. Pui: toată carnea de pui conține salmonella, deci e nevoie să fie gătită bine pentru a elimina toate bacteriile prezente. Din moment ce cuptorul cu microunde nu gătește uniform, există un risc foarte mare de contaminare. Mai mult decât atât, carnea de pui are o densitate foarte mare de proteine și este important ca toate să fie defalcate la aceeași temperatură. În cazul în care carnea nu este bine făcută, vă puteți alege cu dureri de stomac.

6. Frunzele verzi: Indiferent de cât de mult vă doriți să salvați resturile de mâncare care conțin țelină, spanac  sau varză creață, nu e indicat să le reîncălzești la microunde. Concentratele mari de nitrați din frunze, devin nitrozamine care sunt toxice și chiar canncerigene. Același lucru este valabil și pentru napi și țelină, care sunt bogate în nitrați.

Scrie un comentariu